Yaz aylarının bunaltıcı sıcakları günlük tempoda bir sorun haline gelebilir. Bu anlarda vantilatör ve klima gibi iklimlendirme cihazları serinletici kahramanlar olarak sahneye çıkabilir. Araç klimaları da bu anların kahramanlarından birisi. Kış aylarında sıcacık, yaz aylarında ferah yolculuklar için herkes klimalara sarılır. Günümüzde her otomobil modelinde yer alan araç klimaları baş döndüren sıcak yaz günlerinde adeta hayat kurtarıcıdır. Ancak uzun süreli kullanım ve düzenli bakım yapılmaması durumunda performansı düşebilir ve kötü kokular yaymaya başlayabilir. Bununla birlikte yüksek yakıt sarfiyatı da bakımsız bir araç klimasının getirdiği sonuçlar arasındadır. Bu durumun önüne geçmek için düzenli olarak araçlarda klima bakımı yapmak gerekir. Araçlarda klima bakımına dair bir deneyiminiz yoksa doğru adrestesiniz. Bu yazımızda klima bakımında dikkat etmeniz gerekenleri sizin için derledik. Araç Kiralama hizmetiyle yanınızda olan SIXT, otomobil dünyasına dair tüm soru işaretleriniz için de yanınızda.

İçindekiler

Araçlarda Klima Bakımı

Söz konusu araç klima bakımı olduğunda birçok adımı dikkatle yerine getirmeniz gerekir. Çünkü araç klimalarının bakımı performans ve yakıt tüketimi gibi konuların yanı sıra insan sağlığı için de önemlidir. Temiz, sağlıklı ve ferah bir yolculuk için klimaların tüm aksamları kusursuz bir şekilde çalışmalıdır. Adım adım araçlardaki klima bakımını merak edecek olursanız, bu süreci şu şekilde sıralamamız mümkündür:

  • Polen filtresi (Karbonlu Filtre) temizlenir.
  • Klima gazının seviyesi ölçülür. Düşük olduğu takdirde yenilenir.
  • Dış ünitede yer alan toz ve polen gibi kirletici unsurlar temizlenir.
  • Klima kompresörünün ve soğutma mekanizmasının performansı incelenir.

Bu adımlar klima bakımının temel adımları olarak aktarılabilir. Eğer kompresör gibi temel mekanizmalarda bir arıza tespit edilirse klima bakımı süreci biraz uzayabilir. Fakat aracınızda temiz ve anti alerjik bir ortam oluşturabilmeniz için bu süreci eksiksiz bir şekilde tamamlamanız oldukça önemlidir.

Klima Bakımı Ne Zaman Yapılır?

Aslında aracınız, bazı sinyaller vererek klima bakımının vaktinin geldiğini gösterebilir. Bu kimi zaman düşük performans kimi zaman ise su damlaması gibi sorunlarla karşınıza çıkar. Eğer aşağıdaki başlıklarımızda yer alan sorunları aracınızda yaşayacak olursanız, klima bakımı için bir teknik servis desteği almanızı öneririz.

Polen Filtresi Tıkanıklığı

Eğer araç kliması neden soğutmaz gibi sorularla boğuşuyorsanız bu problemi yaşıyor olabilirsiniz. Polen filtresi araç içine giren havayı toz ve polenden arındırır. Böylece yolculuklarınız boyunca temiz hava solumanızı sağlar. Bu filtre düzenli olarak temizlenmediğinde dolacağından klimanın soğuk hava performansını önemli ölçüde etkiler. Bunun için klima bakımı yaptırırken filtre kontrollerini de ihmal etmeyin.

Kötü Kokular ve Gürültülü Çalışma

Klima sisteminin normalden daha fazla gürültülü çalışması veya kötü kokması da klima değişiminin geldiğini gösterir. Araç klimasının fan ve motorundaki arızalar gürültülü çalışmaya neden olabilir. Bununla birlikte filtre gibi aksamlardaki mantar ve küf birikmesi çalışma esnasında kötü koku solumanıza sebep olabilir. Bu tür belirtileri tespit ettiyseniz aracınızın bakım vakti gelmiş demektir.

Gaz Azalması

Araç klima bakımı gerektiğini gösteren belirtiler arasında gaz azalması da önemli bir durumdur. Soğutma gazı azalmış veya sızıntı olmuşsa, klima sistemi istenilen soğutma performansını sağlayamayabilir. Bu durum klimanın çalışmamasına neden olur. Araba arızalarını takip etmek bir otomobilin ihtiyaçlarını anlamak için en net yöntemdir. Bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz "Araba Arızaları ve Nedenleri" adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Araçlarda Klima Bakımı Kaç Yılda Bir Yapılır?

Yukarıda bahsettiğimiz nedenlerin meydana gelmesini beklemek yerine araç klimasını periyodik olarak kontrol ettirmeniz oldukça önemlidir. Çünkü yukarıda belirttiğimiz problemler aracınızın klima aksamlarına zarar verebilir. Bu da daha yüksek maliyet ve konforsuz yolculuklar demektir. Araç klimanızı verimli bir şekilde kullanabilmeniz için yılda en az 1 kere bakım yaptırmanız gerekir. Bununla birlikte klimanızın işleyişini kontrol edebilmek için her mevsim düzenli olarak çalıştırmayı da ihmal etmeyin.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler