Araç sahibi olmanın birçok sorumluluğu bulunuyor. Bu sorumluluklar arasında araç borçları ve ödemeleri de yer alıyor. Vergi ödemeleri, trafik cezaları, sigorta primleri gibi çeşitli mali yükümlülükler bulunuyor. Özellikle araç alım satım işlemleri sırasında aracın üstünde borç olup olmadığı önemli detaylar arasında. Bunun için de araç sarın almadan önce araç borç sorgulama işlemlerinin yapılması gerekiyor. Böylece aracın borç durumunu bilmek önemli olup, alım satım aşamasında herhangi bir sorun çıkmasının da önüne geçilmiş oluyor. Borç sorgulama işlemi, aracın finansal yükümlülüklerini de öğrenmeyi sağlar. Peki araç borç sorgulama nasıl yapılır, haydi aracınıza ait borç olup olmadığını nasıl öğrenebileceğinize birlikte bakalım.

İçindekiler

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Borç Sorgulama

Araç borcu sorgulama işlemleri arasında en sık kontrol edilenlerden biri Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu sorgulama oluyor. Bu vergi her yıl ocak ve temmuz aylarında ödenmesi gereken vergi borçları arasında yer alıyor. Aracın modeli, markası, kaç yıllık olduğu gibi detaylara göre değişiklik gösteriyor. Her araç sahibinin ödemekle yükümlü olduğu bu vergi borcunu Gelir İdaresi Başkanlığı'na müracaat ederek ya da İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla internet üzerinden öğrenebilirsiniz. Ödeme işlemlerinizi de yine aynı site üzerinden online ödeme işlemleri üzerinden banka veya kredi kartı bilgilerinizi girerek ödeyebilirsiniz. Dilerseniz mobil bankacılık uygulamaları üzerinden de ödenmeyen vergi borcunuz olup olmadığını kontrol edebilir ve ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Araç plakası ve T.C. kimlik numaranız ile yapacağınız kontrolleri basit bir şekilde ödeyebilmeniz mümkün.

Trafik Cezası Borç Sorgulama

Araç borcu sorgulama işlemlerinden bir diğeri trafik cezası olup olmadığını sorgulamak. Trafik cezaları şahıs adına ya da plakaya olmak üzere iki farklı şekilde yazılabiliyor. Plaka borç sorgulama işlemi için e-Devlet üzerinden plakanıza ait bir borç olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Emniyet Genel Müdürlüğü/ Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sayfası üzerinden yapacağınız trafik cezası sorgulamak için plakanızı yazmanız yeterli. Şahıs adına yazılan trafik cezalarını sorgulaması ise yine e-Devlet üzerinden Trafik Para Cezası Sorgulama menüsü üzerinden kontrol edebilirsiniz. Ödeme işlemlerini ilgili bankalar üzerinden yapabilmeniz mümkün. Trafik cezalarında erken ödeme imkanından yararlanabilirsiniz.

HGS Borç Sorgulama

Borç sorgulama işlemlerinden bir diğeri ise HGS borcu sorgulama oluyor. Köprü ve otoyollarda ücretli yolların kullanımı sonucu plakaya yazılan bu borcu sorgulamak da oldukça basit. Trafikte fark etmeden geçilen yerlerde otomatik olarak yazılan borçlara Karayolları Genel Müdürlüğü İnternet sitesi üzerinden plakanızı yazarak borç olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Dilerseniz e-Devlet üzerinden HGS İhlali Geçiş Bilgileri Sorgulama sayfası üzerinden de HGS borcunuz olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bunun yanında PTT'nin HGS borç sorgulama için özel olarak oluşturduğu internet sayfasını da kullanarak sorgulama işlemi yapabilir, borcunuz varsa ödeme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Otopark Borcu Sorgulama

Araç üzerine borç sorgulama işlemleri arasında bir de otopark borcu sorgulama yer alıyor. Yolda park yasağı ya da yanlış yere aracınızı park etmenizden dolayı kesilen bu cezalar doğrudan plaka üzerine kaydediliyor. Yanlış park sonucu kesilen trafik cezaları kimi zaman yalnızca para cezası olarak kalmıyor, aracın otoparka çekilmesi ile de sonuçlanabiliyor. Eğer aracınızın çekilme gibi bir durumu ile karşı karşıya kalırsanız, aracın çekildiği otopark bilgisine e-Devlet üzerinden ulaşabilirsiniz. Böylece hem borcunuzu öder, akabinde aracınızı teslim alabilirsiniz. Ödeme işlemlerini online bankacılık uygulamaları üzerinden gerçekleştirebilmeniz mümkün. Aracı teslim alabilmek için de araç kimin üstüne ise o kişinin gelip teslim alması gerekiyor.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler