Yaz gelmişken sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte arabanızın hararet yapma riski de artıyor. Sonuçta arabanız 25 ila 35 derece arası güneşin altında kalıyorsa ve motor çalıştırılmadıysa önemli bir dezavantajla karşı karşıyasınızdır demektir. Bununla birlikte dış sıcaklığın dışında aracınızın aşırı ısınma ve hararet yapmak riskine katkıda bulunabilecek pek çok faktör vardır. Bir gözünüz motor kontrol ışığınızda olsun ve bir yaz yolculuğu için yola çıkmadan önce arabanıza tam bir kontrol yaptırın; buna araba neden hararet yapar sorusunun cevaplarını öğrenmek ve hazırlıklı olmak da dahil. Şimdi gelin, arabada hararet neden yükselir ve bu gibi durumlarda ne yapmalı, birlikte bakalım.

Araba Neden Hararet Yapar?

Su Pompası Sorunları: Araba hararet yapıyor sorunsalının en büyük sebeplerinden bir tanesi motora giden su pompalarından kaynaklı olabilir. Motorunuzun su işleyişi, tüm sistemdeki soğutma sıvısının akışını kontrol ettiğinden genellikle aracınızın soğutma sisteminin en önemli parçası olarak kabul edilir. Su pompanız dengesiz olduğunda iç aşınma olur veya sistem kirlenirse pompa düzgün çalışmayabilir. Motorunuz aşırı ısınırsa, her zaman önce su pompasını kontrol etmelisiniz, çünkü uygun pompa işlevi olmadan motorunuzun tekrar çalışmasını sağlama şansınız yoktur.

Motor Kayışı Problemleri: Doğru kayış işlevi, su pompanızın ne kadar iyi çalıştığıyla yakından ilgilidir. Motor kayışı, soğutma sıvısını sistem içinde hareket ettirmek için su pompasını döndürür. Motor kayışı gevşek veya kopmuşsa, pompa dönmez ve soğutma sıvısını itmez. Her şeyi serin tutmak, arabada hararet yaptı çalışmıyor gibi sorunlarla karşılaşmamak ve daha büyük motor sorunlarından kaçınmak için kırık kayışları tamir ettirdiğinizden veya değiştirdiğinizden emin olun.

Termostat Sorunları: Motorunuzun aşırı ısınmasının ve arabanızın hararet yapmasının en yaygın nedenlerinden biri, arızalı bir termostattır; ancak arabanızın içindeki termostat, evinizdeki termostattan oldukça farklıdır. Evinizde termostatınız sıcaklığı takip eder ve ayarlarına bağlı olarak ısı veya klima sisteminin açılmasını tetikler. Ancak eviniz çok ısınırsa bir tamirci beklemek zorunda kalsanız bile durumu fark edip bazı pencereleri açar, fanları çalıştırır veya sorunu çözmek için başka adımlar atarsınız. Ancak motorunuz çok ısındığında sorunu çözmek için hiçbir şey yapamazsınız. Bunun nedeni, motor termostatınızın aslında soğutma sıvısının akışını kontrol eden bir valf olmasıdır. Motor ısındığında valf açılır ve motor sıcaklığını düşürmek için soğutma sıvısı akarken, soğuk bir motorda soğutma sıvısının akışını engelleyen ve soğuk motorun ısınmasına yardımcı olan kapalı bir valf bulunur. Arızalı bir termostat kapalı konumda sıkışıp motorun ısınmasına ve ardından çalışmaya devam etmesine neden olabilir. Motor ne kadar ısınırsa ısınsın, soğutma sıvısı geçemez. Bu ciddi bir sorundur ve motorunuzun hızla aşırı ısınarak arabanın hararet yapmasına neden olabilir.

Problemli Bir Soğutucu: Termostatınız düzgün çalışıyorsa aracınızın hararet yapmasına neden olabilecek soğutma sıvısıyla ilgili başka sorunlar olabilir. Soğutma sıvısı geçiş yollarınız pas veya diğer motor tortuları ile tıkanmış olabilir veya motorda yeterli soğutma sıvısı olmayabilir. Çoğu zaman bir sızıntı nedeniyle soğutma sıvısı seviyeleri düşer. Aracınızın yakınında bir sızıntıya işaret edebilecek su birikintilerine dikkat edin ve profesyonel yardım alırken hemen bu konudan bahsedip değiştirilmesini sağlayın. Sızıntılar, motorun birçok farklı parçasında meydana gelebilir ve bulunması oldukça zor olabilir. Soğutma sisteminizin düzgün çalışması hayati önem taşır ve bir sızıntının temel nedenini gözden kaçırmak kolaydır. Ek olarak soğutma sıvınız doğru konsantrasyonda seyreltilmemişse bu da motorunuzun aşırı ısınmasına neden olabilir. Ayrıca motorunuz için yanlış tipte soğutma sıvısı kullanıyor da olabilirsiniz. Ne tür soğutma sıvısı kullanacağınızdan emin değilseniz, yardım için aracınızın kılavuzuna veya bir tamirciye başvurun.

Bozuk Radyatörler: Radyatörünüz, içinden geçerken motor soğutma sıvısını soğutmaktan sorumludur. Düzgün radyatör işlevi motor sıcaklığını korumak için hayati önem taşır. Bir radyatör sorunu aracınızın hararet yapmasına neden oluyorsa, kontrol etmeniz gereken ilk şeylerden biri radyatör fanı ve fanın tüm parçalarıdır. Fanınız kırık bir fan kanadı veya dengesiz bağlantı nedeniyle düzgün çalışmıyorsa, bu radyatörün soğutma sıvısı sıcaklığını yeterince düşürmesini engelleyebilir. Fan, motor kapalıyken de dönebilir ve iş soğutmaya gelince ise hiçbir işe yaramaz.

Arabamın Hararet Yapmasının Önüne Nasıl Geçebilirim?

1. Klimayı durdurup ısıtıcıyı açın: Araba neden sürekli hararet yapar sorusuyla karşı karşıyaysanız öncelikle sakin olmanız gerekir. Her şeyden önce motor üzerindeki baskıyı azaltmak için eğer açıksa klimayı hemen kapatın. Ardından kadranı maksimum ısıya çevirin. Bu, siz güvenli bir yere park edene kadar motorun aşırı ısınmasını önlemek için ısıyı motordan uzaklaştırmaya yardımcı olacaktır. Kendiniz biraz ısınabilirsiniz, ancak birkaç dakikalık rahatsızlık motorun daha fazla ısınmasına engel olacaktır; bu da çok daha büyük motor onarımlarına kıyasla ödenmesi gereken küçük bir bedeldir.

2. Arabanızı kenara çekin: Peki diyelim ki araba hararet göstergesi inip çıkıyor ve sizi endişelendiriyor. Aracı kenara çekin ve hemen kontağı kapatın. Motorun en az 15 dakika soğumasını bekleyin. Motor soğudukça normal aralığa geri dönmesi gerektiğinden sıcaklık göstergesine bir göz atın. Beklerken ve göstergeyi izlerken aşırı ısınan motorunuzu kontrol ettirmek için bir plan yapın. Yardım için bir arkadaşınızı, bir çekiciyi veya aracınızın yetkili servisini arayın.

3. Soğutma suyunu kontrol ederek yanınızda varsa hemen takviye yapın: Soğutma sıvısı seviyeniz düşükse, hızlı bir takviye motorunuzu korumaya yardımcı olabilir ve sorun giderilene kadar aracınızın tekrar hararet yaparak aşırı ısınmasının önleyebilir. Bununla birlikte bir soğutma suyu hortumu tıkalıysa veya sorunlarınızın kaynağı kırık bir radyatör fanı veya su pompasıysa, bu adım pek işe yaramayabilir. Soğutma sıvısı rezervuar deponuzun yerini bulmak ve aracınıza nasıl soğutma sıvısı ekleyeceğinizi öğrenmek için kullanıcı el kitabınıza bakın.

4. Motoru yeniden çalıştırın: Eğer tüm bu adımlara rağmen arabanızın harareti inmiyorsa, motorunuzu dikkatli bir şekilde yeniden çalıştırmanın ve en yakın oto tamirhanesine gitmenin tam zamanı gelmiş demektir. Sürüş sırasında gözleriniz sürekli olarak araba hararet göstergesinde olsun; zira tekrar yükselirse yine kenara çekmeniz ve aynı adımları takip etmeniz gerekebilir.

Birbirinden konforlu son model araçlarımızı incelemek ve araç kiralama ihtiyaçlarınızı gidermek için doğru yerdesiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler