Araba farları sürüş güvenliği için kritik bir role sahip yerler arasında yer alıyor. Fakat zaman içerisinde dış etkenlerin etkisi ile farlarda eskime görülebiliyor. Kir, toz, oksitlenme gibi unsurlar farların yüzeyini kaplayarak performansını düşürebiliyor. Işık yayımını azaltan bu durum görünürlüğü olumsuz yönde etkileyerek trafikte sorunlara yol açabiliyor. Fakat tüm bu durumu önleyebilme veya düzeltebilmenin yolları var. Araba farı temizleme ile sürüşünüzü riske atmadan güven içinde gerçekleştirebilirsiniz. Peki araba farı nasıl temizlenir? Oldukça basit bir sisteme sahip olan araba farı temizleme işlemi kısa süre içerisinde halledebileceğiniz bir işlem. Bu yazımızda araba farını nasıl temizleyeceğinize dair noktalara değindik. İşte araba farı temizlemenin detayları!

Gerekli Malzemeleri Hazırlamakla Başlayın

Öncelikle araba farını güzel bir şekilde temizlemek için gerekli malzemeleri hazır bir şekilde yanınızda bulundurmanız önemli. Far temizliği için ihtiyacınız olan malzemeler ise şu şekilde:

  • Yumuşak, mikro fiber bir bez
  • Su
  • Oto far temizleyici
  • Plastik veya cam cilası
  • Deterjan

Malzemelerinizi hazırladıktan sonra temizleme aşamalarına geçebilirsiniz.

Farların Çevresini Bantlayın

Araba far temizleme öncesinde maskeleme bandı yardımıyla farın etrafını kapatmalısınız. Böylece far temizliği sırasında kullanacağınız kimyasallar aracın kaportasında herhangi bir etki yaratmasının önüne geçebilirsiniz. Aynı zamanda temizlik yapacağınız işlemlerin aracın boyasına zarar vermenin de önüne geçebilirsiniz. Daha güvenli olması için bandı birkaç kat yapıştırabilirsiniz.

İşe Farları Yıkamak İle Başlayın

Bir kova su, sabun ile farlarınızı yıkamaya başlayabilirsiniz. Nemli bir bez ya da sünger ile kirli bölgeleri dikkatle ovun. Fakat bu aşamada farlara zarar vermemeye dikkat etmelisiniz. Ovalama işlemi bittikten sonra sabunlu suları temizleyin ve sabunun kalıntı bırakmasının önüne geçin.

Farları Zımparalayın

Far temizliğinin bir diğer aşaması ise zımparalama oluyor. Farda oluşan çiziğin derinliğine bağlı olarak seçeceğiniz zımparayı rahat bir şekilde kullanabilmek için zımparayı uygun boyutlarda kesmelisiniz. Ardından ıslak far camının üzerinde zımpara işlemine başlayabilirsiniz. Uygularken fazla kuvvet uygulamamaya dikkat etmelisiniz. İnce bir zımpara tercih etmeniz far camının daha pürüzsüz bir hale gelmesine yardımcı olacaktır. Zımparalama işlemi bittikten sonra far yüzeyini güzel bir şekilde temizleyip kurulayabilirsiniz.

Pasta Cila Yapın

Zımpara işlemi sonrasında farı iyice temizleyip kuruladıktan sonra pasta cila yapmaya geçebilirsiniz. Sünger yardımıyla veya polisaj makinesi ile fara pasta uygulayabilirsiniz. Ardından cilalama işlemine geçebilirsiniz. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken nokta plastik cilası kullanmak. Plastik cilası far yüzeyinin orijinal hali ile aynı etkiyi görerek farın korunmasını sağlar. Sünger yardımıyla basit bir şekilde uygulanabilen cila, düşük devirde kullanacağınız polisaj makinesi ile de uygulanabiliyor. Araba far temizleme adımlarından son aşama olan pasta cila farınızı parlatarak ilk günkü gibi görünmesini sağlıyor.

Araba Farı Temizlerken Yararlanabileceğiniz Alternatifler

Araba farları zaman içinde dış etkenlerden dolayı oksitlenebiliyor. Ufak bir temizleme işlemi ile bu sorunun önüne geçebilmeniz mümkün. Bunun için yukarıda verilen adımları takip edebileceğiniz gibi alternatif temizleme yöntemlerini de uygulayabilirsiniz. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sirke ve Karbonat Karışımı: Doğal yöntemler ile araç farını temizlemek isteyenler için harika bir çözüm sirke ve karbonat geliyor. 2 yemek kaşığı karbonata 1 çay bardağı sirkeye ekleyerek güzelce karıştırın. ardında nemli bir bez ile araç farı üzerinde nazikçe ovun ve işlem bittikten sonra silerek karışımı temizleyin.
  • Diş Macunu Kullanmak: Otomobil farı nasıl temizlenir sorunun bir diğer yanıtı ise diş macunu ile far temizleme oluyor. Diş macununu farın dış düzeyine sürerek dairesel hareketlerle temizleyin. Temizleme işlemi bittikten sonra nemli bir bez yardımıyla farları silin.

Siz de bir yolculuğa çıkmadan önce araba farlarınızın temiz ve ideal düzeyde aydınlattığından emin olmalısınız. SIXT ailesi olarak bu araç skalamız içeresinde yer alan tüm araçlarımızın far bakımı başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarını düzenli bir şekilde yapıyor ve size güvenli bir yolculuk sunmaya çalışıyoruz. Siz de araç ihtiyaçlarında SIXT'i tercih edebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler