Alkollü Araç Kullanma Cezası 2024

Alkollü araç kullanımı her yıl binlerce insanın hayatını kaybetmesine veya yaralanmasına neden oluyor. Ciddi bir trafik sorunu olan bu durum yaptırımları olan trafik cezaları arasında yer alıyor. Alkollü araç kullanma cezası 2024 yılında güncellenmiş olan fiyatları ile uygulanıyor. Peki 2024 yılı alkollü araç kullanma cezası nedir? Alkollü araç kullanma ile ilgili merak edilen soruların yanıtlarını sizin için araştırdık, işete cevaplar!

İçindekiler

Alkollü Araç Kullanma Cezası Nedir?

Günümüzde yaşanan trafik kazalarının birçoğu alkollü araç kullanımı sonucunda meydana geliyor. Alkolün etkisi altında araç kullanmak gerek sürücüyü gerekse başkalarının hayatını riske atmaya neden oluyor. Bu nedenle alkollü araç kullanımı ile ilgili cezalar yer alıyor. Karayolları Trafik Kanununa göre bu cezalar çoğunlukla maddi cezalar olsa da aynı durumun birkaç defa tekrarlanması sürücülerin ehliyetlerinin elinden alınmasına neden olabilir. Para cezası ve aracın trafikten menedilmesi gibi farklı yaptırımlar da uygulanabilmektedir. Toplumun güvenliğini korumak için uygulanması gereken kurallardan biri olan bu ceza sistemi sürücülerde caydırıcı bir özelliğe sahip. Peki alkollü araç kullanmanın cezası ne kadardır? 2024 yılı yapılan güncellemeler ile birlikte alkollü araç kullanma cezası, 6.439 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücret alkollü bir şekilde ilk yakalanıldığında ödenmesi gereken cezalar arasında yer alır. İkinci ve üçüncü kere alkollü araç kullanılırken yakalanıldığında daha yüksek para cezaları ve farklı yaptırımlar uygulanır. Alkollü araç kullanıma dair ödenmesi gereken cezalar aşağıda verilen tabloda yer aldığı gibidir.

HTML Table

Alkollü Araç Kullanımında İlk Yakalanma6.439 TL
Alkollü Araç Kullanımında İkinci Yakalanma8.075 TL
Alkollü Araç Kullanımında Üçüncü Yakalanma12.977 TL

Alkollü araç kullanma cezası 2.kez alan sürücüler maddi cezayı ödemenin yanında 6 ay ehliyetlerine el konularak araç trafikten menedilir. Alkollü araç kullanma 3.kez tekrarlanıyor ise, para cezası 12.977 TL olup ehliyetine 5 yıl el konuluyor. Aynı zamanda ehliyeti geri alabilmek için psiko-teknik değerlendirmelerden geçmesi gerekiyor.

Alkol Metreye Üflememe Cezası Ne Kadar?

Alkollü yakalanma cezasının yanında, alkol metreye üflememe cezası da bulunuyor. Alkollü sürücüleri tespit etmek içim kullanılan alkol metre, alkol düzeyini gösteriyor. Sürücüler çoğu zaman alkol metreye üflemekte direnebiliyor. Alkol metreye üflememe cezası ile de bu gibi durumların önüne geçilmesi hedefleniyor. 2024 yılı için geçerli olan alkol metreye üflememe cezası 18.452 TL olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda sürücülerin ehliyetlerine 2 yıl süreyle de el konuluyor.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Nasıl Ödenir?

Alkollü araç kullanmanın cezası neye ödenir ve nasıl ödenir soruları da bu konu hakkında merak edilenler arasında yer alıyor. İçkili araba kullanmanın cezası birden farklı yöntem ile ödenebiliyor. Diğer tüm trafik cezalarında olduğu gibi e-Devlet üzerinden ödeme yapılabiliyor. Bunun yanında dilerseniz vergi dairesi, PTT, anlaşmalı bankalar üzerinden ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi web sitesinden ödemelerinizi gerçekleştirebilmeniz mümkün.

Alkol Sınırı Kaç Promildir?

Alkollü araç kullanma cezasının yanında kaç promil cezaya tabi tutulduğu da merak edilenler arasında yer alır. Ülkemizde uygulana yasalara göre hususi aracında seyir halindeyse trafikte alkol sınır 0,50 promildir. Böylece 0,50 promil ve üstü alkollü olunduğunda ceza alınır. Eğer kişi ticari bir araba ile seyir halindeyken alkollü ise bu sınır düşer. Ticari araçlarda alkol sınırı ise 0,20 promil olarak belirlenmiştir ve cezaya tabi tutulmaktadır.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler