İşe gitmek üzere hazırlandıktan sonra arabanızın çalışmaya niyeti olmadığını öğrenmek, güne başlamak için asla en iyi yol değildir. Belki de arabanın ışıklarını açık bıraktınız veya bagajı dün gece tamamen kapatmadınız. Nedeni ne olursa olsun, boşalmış bir akü son derece sinir bozucu olabilir. Ama bunun için kendinizi hırpalamana gerek yok, hepimiz daha önce bunu yaşadık. Ne yazık ki kendinizi bitmiş veya zayıflamış bir araba aküsüyle karşı karşıya bulursanız, bu potansiyel olarak kötü bir günün başlangıcı anlamına gelmek zorunda değildir. Burada ilk olarak aküsü bitmiş araba nasıl çalıştırılır, en temel noktalarıyla bilmek gerekir. Ne yaptığınızı bildiğiniz sürece aracınızı yeniden çalıştırabilir ve yola koyulabilirsiniz. Size özel hazırladığımız aküsü bitmiş araba nasıl çalışır ipuçlarıyla bu tatsızlığın üzerinden gelebilirsiniz.

Akü Neden Biter?

Aküsü tamamen bitmiş araba nasıl çalıştırılır, adım adım anlatmadan önce bir araba aküsü neden biter, değinmek lazım. Bitmiş akü olarak da bilinen boş bir araba aküsü, bir arabanın aküsünün artık motoru çalıştırmak için yeterli şarjı tutmadığı bir durumdur. Akü, bir otomobilin elektrik sisteminin önemli bir bileşenidir ve motoru çalıştırmak ve diğer elektrik sistemlerine güç sağlamak için gereken enerjiyi sağlar. Zamanla araba aküleri eskime, sık kullanım ve aşırı sıcaklıklara maruz kalma nedeniyle şarj tutma özelliklerini kaybedebilir. Arabanızın aküsü boşsa doğal olarak arabanızı çalıştıramazsınız. Aküsü bitmiş araba, anahtarı çevirdiğinizde genellikle zayıf veya var olmayan bir motor krankıyla, gösterge panelinde görünen uyarı ışıklarıyla veya yanan bir motor kontrol lambasıyla kendini belli eder. Bu gibi durumlarda aracı tekrar çalıştırmak için onu takviye ile çalıştırmanız veya aküyü değiştirmeniz gerekecektir.

Aküsü Biten Araba Nasıl Yeniden Çalıştırılır?

Arabanızın aküsü bitmişse ve arabanızı çalıştıramıyorsanız, akü takviyesi yapmak arabanızı tekrar çalıştırmak için uygun bir çözümdür. Bir arabayı takviye ile çalıştırmak, enerjiyi çalışan bir aküden boş bir aküye aktarmak için kullanılan bir dizi takviye kablosu gerektirir. Takviye kablolarını ters sırada bağlamak elektrik sistemine zarar verebileceğinden bir arabayı takviye ile çalıştırmak için doğru adımları takip etmek önemlidir. Akü takviyesi yaparak arabanızı tekrar çalıştırmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • 1. Kırmızı kabloyu bağlayın: Kırmızı takviye kablosunu kullanarak çalışan akünün artı (+) ucunu boş akünün artı (+) kutbuna bağlayın.
  • 2. Siyah kabloyu bağlayın: Siyah takviye kablosunu çıkarın ve çalışan akünün negatif (-) kutbuna takın. Ardından diğer ucu bir topraklama noktasına (motor bloğu veya şasi üzerindeki boyasız metal) bağlayın ve bunun boşalmış akü ve yakıt sisteminden oldukça uzakta olduğundan emin olun. Unutmayın ki bir araba aküsünü bağlarken eksi kabloyu zayıf akünün eksi kutbuna bağlamamalısınız. Bunu yanlış yapmak, akü üzerindeki hidrojen gazını tutuşturarak patlamaya neden olabilir.
  • 3. Takviye için gelen arabayı çalıştırın: Çalışan arabanın motorunu açın ve birkaç dakika çalışmasına izin verin.
  • 4. Kendi arabanızı çalıştırın: Takviye için gelen araba birkaç dakika çalıştıktan sonra aküsü boşalmış arabanızın motorunu çalıştırın ve her iki arabayı da yaklaşık on dakika rölantide bırakın. Aracınız çalışmazsa kabloların düzgün bağlandığından emin olun ve arabanızı tekrar çalıştırmayı deneyin. Hâlâ başlamazsa, akünüz maalesef yardımın ötesinde olabilir.
  • 5. Kapatın ve bağlantıyı kesin: Yaklaşık on dakika çalıştırdıktan sonra arabanız çalışırsa, her iki araba motorunu da kapatın ve kabloları bağlı oldukları yönün tersi sırada dikkatlice ayırın. Yan önce arabanızdan siyah kabloyu, ardından diğer arabadan kırmızı kabloyu çıkarın. Çıkarırken kabloların birbirine veya araca değmediğinden emin olun.
  • 6. Arabanızı çalıştırın: Artık arabaların bağlantısı kesildiğine göre, arabanızın kendi kendine çalışıp çalışmayacağını görmek için kontak anahtarlarını çevirmeyi deneyin.

Bu ipuçlarını takip etmek genellikle arabanızın aküsünü yeniden başlatmanın kusursuz bir yolu olsa da, araba yine de çalışmazsa muhtemelen daha büyük bir sorun vardır. Durum buysa akünüzün tamamen değişme zamanı gelmiş olabilir. Bu gibi durumlarda profesyoneller bu sorunlarla ilgilenmek için vardır ve sürecin sizin için halledilmesine yardımcı olabilir. Arabanızı takviye ile çalıştırmak bazı durumlarda tehlikeli olabilir, bu yüzden işe yaramadıysa veya şüpheniz varsa her şeyi bırakarak aracınızın yetkili servisinden destek talep etmek atılacak en doğru adım olabilir.

Akü Takviyesi Yaparken Bunlara Dikkat!

  • Akülerin bağlanması için kullanılan akülerin aynı amper değerinde olmasına dikkat edin.
  • Takviye esnasında kabloların pervane ve egzoz gibi ısı üreten alanlarla temas etmesinden kaçının.
  • Takviye kablolarını takarken yüzük, bilezik ve benzeri metal aksesuarları çıkartın.
  • Aracınız otomatik ya da yarı otomatik ise aracınızı asla vurdurarak çalıştırmayı denemeyin.
  • Aracınıza takviye yaparken eğer kısa devre meydana gelirse bu durum aracınızın beynine, elektrik ve elektronik aksamına zarar verebilir.

Birbirinden konforlu son model araçlarımızı incelemek ve araç kiralama ihtiyaçlarınızı gidermek için doğru yerdesiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler