Yaya geçidi cezaları başta olmak üzere tüm trafik ihlalleri cezaları Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı tarafından yayımlanır. Buna göre farklı pek çok trafik ihlali idari para cezası, sürücüler için ceza puanı, trafikten men, araç kullanmaktan men gibi cezalar ile sonuçlanabilir. Yaya geçidi cezası da bunlardan biridir ve farklı ihlallere göre farklı idari para cezaları kesilir. Yayaya yol vermeme, yaya geçidine park etme, yaya geçidinde durma gibi birçok ihlaldeki idari para cezaları her yıl yeniden düzenlenir. Bunun yanı sıra yaya geçidi ve yaya yolları ile ilgili sadece sürücülere değil, yayalara da ceza kesilen ihlal konuları vardır. Can ve mal kaybının önlenmesi, trafik kaza oranlarının azalması amacıyla hem sürücülerin hem yayaların kurallara uymasının hayati önem taşıdığını hatırlatalım. Peki yaya geçidi cezası 2024’te ne kadardır? Diğer yaya geçidi ve yaya yolları cezaları nelerdir? Ayrıntıları yazımızda bulabilirsiniz.

İçindekiler

Yayalara ve Sürücülere Uygulanan 2024 Yaya Geçidi Cezaları

Direkt yaya geçidini kapsayan farklı idari para cezaları vardır. Bunlar ihlal konusuna göre sürücülere ya da yayalara kesilir. Yaya geçidi yol vermeme cezası ya da yaya geçidinde durmanın cezası gibi pek çok trafik ihlali konusu vardır. Bunlar, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı tarafından paylaşılan Trafik Ceza Rehberi'nde farklı ihlaller ile birleştirilir. Aşağıda 2024 yaya geçidi cezaları ile birleştirilen diğer ihlalleri de bulabilirsiniz:

  • Aracın hızını, kavşaklara yaklaşırken, dönemeçlere girerken, tepe üstlerine yaklaşırken, dönemeçli yollarda ilerlerken, yaya geçitlerine, hemzemin geçitlere, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, yapım ve onarım alanlarına girerken azaltmamak 690 TL para cezası ile sonuçlanır. Cezanın %25 indirimli hâli 517,50 TL’dir.
  • Yüz metreye kadar mesafede yaya geçidi veya kavşak bulunduğu halde yayaların, karşı tarafa geçmek için taşıt yolunun yaya ve okul geçidi veya kavşak giriş ve çıkışları dışında herhangi bir yerini kullanmaları 690 TL para cezası ile sonuçlanır. %25 indirimli hâli ise 517,50 TL’dir.
  • Görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına yaklaşırken yavaşlamamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermemenin cezası 3.135 TL’dir. Cezanın %25 indirimli hâli 2.351,25 TL’dir.
  • Yüz metreye kadar mesafede yaya geçidi veya kavşak bulunduğu halde yayaların, karşı tarafa geçmek için taşıt yolunun yaya ve okul geçidi veya kavşak giriş ve çıkışları dışında herhangi bir yerini kullanmaları 690 TL para cezası ile sonuçlanır. Cezanın %25 indirimli hâli 517,50 TL’dir.
  • Yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu yerlerdeki geçitlerde yayalar için ışıklı işaret olduğu halde yayaların bu işaretlere uymaması 690 TL para cezası ile sonuçlanır. Cezanın %25 indirimli hâli 517,50 TL’dir.
  • Görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermemek 3.135 TL para cezası ile sonuçlanır. %25 indirimli hâli ise 2.351,25 TL’dir.

Diğer 2024 Yaya Yolları Cezaları

  • Yolun yapımı ve bakımı ile görevli kuruluştan izin almadan ve trafik akımı ile güvenliğini bozacak, karayolunu kullananlara ve araçlara zarar verecek veya yaya yollarını trafiğe kapatacak şekilde karayolu yapısında çalışma yapmak 3.135 TL idari para cezası ile sonuçlanır. Ceza, %25 indirimli olarak 2.351,25 TL’dir.
  • Karayolu yapısı üzerine (yaya yolları ve bisiklet yolları dahil), araç veya yaya trafiğini güçleştirecek, tehlikeye sokacak veya engel yaratacak, trafik işaretlerinin görülmelerini engelleyecek veya güçleştirecek şekilde bir şey atmak, dökmek, bırakmak vb. hareketlerde bulunmak 3.135 TL idari para cezası ile sonuçlanır. Ceza, %25 indirimli olarak 2.351,25 TL’dir.
  • Aracın hızını, kavşaklara yaklaşırken, dönemeçlere girerken, tepe üstlerine yaklaşırken, dönemeçli yollarda ilerlerken, yaya geçitlerine, hemzemin geçitlere, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, yapım ve onarım alanlarına girerken azaltmamanın cezası 690 TL’dir. %25 indirimli hâli ise 517,50 TL’dir.
  • Sağa ve sola dönüşlerde sürücülerin, kurallara uygun olarak geçiş yapan yayalara ilk geçiş hakkını vermemesinin cezası 690 TL’dir. %25 indirimli hâli ise 517,50 TL'dir.
  • Taşıt yolu üzerinde yaya ve okul geçitleri ile diğer geçitlerde duraklamanın para cezası ise 690 TL’dir. %25 indirimli hâli ise 517,50 TL'dir.
  • Yaya geçidi park cezası 2024'te 690 TL'dir. %25 indirimli hâli 517,50 TL'dir. Yani eğer yönetmelikte belirtilen haller dışında yaya yollarına park ederseniz bu idari para cezası ile karşılaşırsınız.
  • Bisiklet, elektrikli scooter, motorlu bisiklet ve motosikletleri yayaların kullanmasına ayrılmış yerlerde sürmek 1.506 TL idari para cezası ile sonuçlanır. Cezanın %25 indirimli hâli ise 1.129,50 TL’dir.
  • 68/1-a-1, 68/1-a-2 ve 68/1-a-3’te sayılan haller dışında; taşıt yolu bitişiğinde ve yakınında yaya yolu, banket veya alan bulunduğu halde yayaların bisiklet yolunda veya şeridinde ya da taşıt yolunda yürümesinin cezası 690 TL'dir. %25 indirimli olarak 517,50 TL tutarında ödeme yapılabilir.
  • Bir yetkili veya görevli yönetiminde düzenli şekilde taşıt yolunda yürüyen yaya kafilelerinin, gece ve gündüz görüşün az olduğu hallerde çarpmayı önleyici uyarıcı tedbirleri almadan ve imkan oranında tek sıra halinde yürümemeleri ve taşıt yolunun en sağ şeridinden fazla kısmını işgal etmeleri 690 TL idari para cezası ile sonuçlanır. %25 indirimli hâli 517,50 TL’dir.
  • Yayaların yürümesine ayrılmış kısımların kullanılmasının mümkün olmadığı veya bulunmadığı hallerde, yayaların taşıt yolunun kenara yakın olan kısmı dışında yürümeleri 690 TL idari para cezası ile sonuçlanır. %25 indirimli hâli 517,50 TL’dir.
  • Yayaların yürümesine ayrılmış kısımların kullanılmasının mümkün olmadığı veya bulunmadığı hallerde, yayaların taşıt yolunun kenara yakın olan kısmı dışında yürümeleri 690 TL idari para cezası ile sonuçlanır. %25 indirimli hâli 517,50 TL’dir.
  • Yaya yollarında, geçitlerde veya zorunlu hallerde; taşıt yolu üzerinde bulunan yayaların trafiği engelleyecek veya tehlikeye düşürecek şekilde davranışlarda bulunmaları veya buraları saygısızca kullanmaları 690 TL idari para cezası ile sonuçlanır. %25 indirimli hâli 517,50 TL’dir.

Yaya Geçidinden Geçmenin Cezası Ne Kadar?

Yaya geçidinden karşıdan karşıya geçen yayaya yol vermemek, ülkemizde sıklıkla yapılan kural ihlallerinden biridir. Yayaya yol vermemenin cezası ise 2024'te 3.135 TL’dir. Cezanın %25 indirimli hali 2.351,25 TL’dir.

Yaya Geçidinde Durmak Zorunlu mu?

İki çeşit yaya geçidi vardır: Sinyalizasyonsuz yaya geçidi ve sinyalizasyonlu yaya geçidi. Sinyalizasyonlu yaya geçitlerinde ise, hem yayalar hem de araç sürücüleri trafik ışıklara uymak zorundadır. Ama yaya geçidinde herhangi bir sinyalizasyon bulunmuyorsa araç sürücüleri de durarak ya da yavaşlayarak yayaya geçiş hakkı vermelidir. Görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken sürücü olarak yavaşlamanız gerekir. Eğer bu durumda sürücü olarak yaya geçidi ihlali yaparsınız cezai bir işleme tabi olursunuz. Bu ihlalin maddesi 74/B Trafik Cezası'dır ve 2024 para cezası 3.135 TL’dir. Cezanızı erken öderseniz %25 indirimden yararlanabilirsiniz ve 2.351,25 TL ödeyebilirsiniz.

2024 Yaya Geçidi Park Cezası Ne Kadar?

Kavşak, tünel gibi noktalarda duraklamak ve yaya geçidi, çöp konteynırı yanı gibi alanlarda park yapmak yasaktır. Park yapmanın ve duraklamanın yasak olduğu noktalarda duraklama yapmanın cezası genel olarak 1.380 TL’dir. Cezanızı erken öderseniz %25 indirimden yararlanıp 1.035 TL ödeyebilirsiniz.

Yaya Geçidi Cezası Maddesi Hangisidir?

Sürücüler için yaya geçidi cezası ile ilgili öne çıkan madde 74/B'dir. Bu madde, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken sürücünün yavaşlaması ile ilgilidir. Bu durumda yavaşlamayan sürücü için 2024 idari para cezası 3.135 TL’dir. Cezayı erken öderseniz %25 indirimden yararlanabilirsiniz ve 2.351,25 TL ödeyebilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler