Efes Antik Kenti dünyanın en eski şehirlerinden biri olmasının yanı sıra Türkiye’nin en önemli tarihî yapıları arasında ilk sıralarda yer alır. Etkileyici bir kent planlamasına sahip olan Efes’te, günümüze kadar ayakta kalmış değerli kalıntıları ziyaret ederken dönemin yaşam şekline de tanıklık edebilirsiniz. Efes Müzesi Klasik Yunan döneminde İyonya’nın on iki şehrinden biri olmakla birlikte 1994 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir. Ana Tanrıça Kenti olarak kabul edilen Efes’e doğru yola çıkmadan önce SIXT rent a car şubelerimizi ziyaret ederek birinci sınıf kiralama deneyimi sunan filomuzdan seçiminizi yapabilirsiniz.

Efes Ne Zaman Kuruldu?

Efes Selçuk kuruluş tarihi MÖ 6000 dönemine kadar uzanır. Zaman içerisinde büyüyüp gelişerek dünyanın en önemli kentlerinden biri hâline gelen bölge, Anadolu’nun en verimli topraklarında yer alması nedeniyle uzun süre ticaret yolu olarak da kullanılmıştır. Altın çağını ise MÖ 129’da Roma İmparatorluğu’na dahil olduktan sonra geçirmeye başlayan şehirde halk zamanla zenginleşmeye başlamış ve bu durum dönemin eserlerine de yansımıştır. Gösterişli, görkemli ve Roma mimarisinden esinlenen yapıları ile Efes, zamanla adeta bir metropol hâline dönüşmüştür. Efes Antik Kenti tarihi uzun yıllar öncesine dayanıyor olsa da günümüze kadar ulaşmış birbirinden farkı yapıları ile bölgeyi gezmeye başladığınız andan itibaren keyifli vakit geçirme fırsatı bulabilirsiniz.

Efes Antik Kenti Nerede Yer Alıyor?

İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan Efes, Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde kurulmuştur. Deniz ticaretine yakın, dağların arasında verimli ovaların tam ortasında yer alan şehrin zaman içerisinde gelişmesinin ve büyümesinin en önemli nedenlerinden biri coğrafi konumudur. Efes Antik Kenti nerede diye merak ediyorsanız, bölgeye ulaşım sağlamak son derece kolay olduğu gibi hemen size en yakın SIXT şubemizden aracınızı kiralayarak yolculuğunuzu en konforlu şekilde tamamlayabilirsiniz. Atina Prensi Androklos’un yardımları ile güçlenen ve bir dünya şehri hâline gelen Efes’e kadar gitmişken Hristiyanlar için önemli bir dinî merkez olarak kabul edilen ve Hz. İsa’nın annesi Meryem’in son dönemlerini geçirdiği Meryem Ana Evi’ni görmeden dönmemenizi öneririz.

Büyüleyici Artemis Tapınağı ve Celsus Kütüphanesi

Efes denilince akla ilk gelen yerlerden biri elbette Celsus Kütüphanesi’dir. Antik dönemden günümüze sütunlar, kolonlar ve taşlar dışında çok fazla tarihî eser kalmamış olsa da Celsus, bütün ihtişamı ve büyüleyici mimarisi ile ilk günkü görünümünü korumaktadır. Efes Celsus Kütüphanesi bugün, mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında konumlanmış olmakla birlikte hem kütüphane hem de mezar anıtı görevi görmektedir. İnşa edildiği dönemde yaklaşık 14.000 kitaba ev sahipliği yapan kütüphane, iki katlı olarak tasarlanmıştır. Efes valisi Celsius’un vefatı üzerine oğlu tarafından inşa ettirilen yapı, Antik Çağ’dan kalma en önemli 3 eserden biri olarak kabul edilir. Celsus Kütüphanesi efsanesi günümüzde hâlâ popülerliğini korur ve yapının ön tarafında yer alan sütunların arasına yerleştirilmiş heykeller bilgelik, bilgi, zekâ ve erdem gibi Antik Çağ’da önemli olan değerleri temsil etmektedir.

Meryem Ana Evi Efes’te mi?

Meryem Ana Evi nerede diye merak ediyorsanız, Efes’i görmüşken oldukça yakın konumdaki Meryem Ana’nın evini de ziyaret edebilirsiniz. Efes çevresindeki Bülbüldağı’nda yer alan dinî merkez, Meryem Ana’nın son günlerini Yuhanna ile birlikte geçirdiği yer olarak bilinir. Vatikan tarafından hac yeri olarak ilan edilen Meryem Ana Evi, bütün dünya Hristiyanları için kutsal kabul edilir.

Efes’e Nasıl Gidilir?

Antik dönemlerden kalma tarihî mekanları merak ediyorsanız ve Efes yolcuğumu nasıl tamamlarım diye düşünüyorsanız aracınız ile kolayca bu bölgeye ulaşabilirsiniz. Üstelik SIXT Türkiye’nin zengin araç filosu ile dilediğiniz aracı kiralayarak en konforlu şekilde yolculuğunuzu tamamlayabilirsiniz. İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan antik şehri müze kart ile gezmeniz mümkün. Üstelik müze kartınız varsa Efes’i yılda 2 kez ziyaret etme hakkınız da bulunuyor. Tarihin derinliklerine detaylı bir yolculuk yapmak isterseniz Efes Antik Kenti’ne geldiğinizde tur rehberlerinden de yararlanabilirsiniz.

İlgili yazılar

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler