Ankara'daki Birbirinden İlgi Çekici Sergiler

Öyle bir şehir düşünün ki hem yaşanılası hem yaşlı hem de insana huzur veren bir yapısı olsun. İşte, Ankara tam olarak böyle bir şehir. Gri atmosferi, enerjik gençleri, çalışkan yaşlıları ve ayaz kışlarıyla başkent Ankara, Türkiye'nin incisi. Tam da bu sebeple her yerinden sanat ve kültür fışkıran Ankara'daki sergilere, bu yazıda biraz daha yakından bakacağız. Ancak onun öncesinde bu kentin tarihine odaklanıp geçmişindeki izlerden bahsedeceğiz ki başkentimiz, bugünlerden önce neler yaşamış, hangi süreçlerden geçmiş, bilelim. Hazırsanız Ankara sergi etkinlikleri yazımıza başlıyoruz.

Dünden Bugüne Ankara

Maltepe, Lodumlu, Ergazi ve Gavurkale'de yapılan kazılara göre Ankara'nın bilinen ilk tarihi Paleolitik Çağa kadar uzanmakta. Bu da günümüzden iki milyon yıl öncesine giden bir zaman dilimi demek. Eski Taş Çağı olarak bilinen bu dönem yaklaşık 12000 yıl önce son bulsa da kalıntıları yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Ankara'daki, Eski Taş Çağına işaret eden kalıntılar ise yaklaşık M.Ö. 3000 yıllarına işaret etmekte. Peki, Bu kentte o dönemlerede kurulan ilk yerleşimler ne zaman görüldü, diye soracak olursanız onun cevabı ise Tunç Çağı olacak. Zira Ankara'da o dönemde yaşamış olduğu düşünülen Hattiler, kendi yaşam alanlarını oluşturarak burada bir kurulu düzen oluşturmuşlar gibi görünüyor. Hattileri Hititler, Frigler, Lidyalılar, Farslar, Makedonlar, Galatyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve nihayet Osmanlılar takip ediyor. Gördüğünüz üzere kentte sayısız farklı kültür barınmış ve her biri kendinden izler bırakarak burayı terk etmiş. Dolayısıyla Ankara, kendine benzeyen tüm şehirler gibi kültür ve sanat anlamında oldukça dolu bir alan. Hatta Ankara Medeniyetler Müzesi, başkentimizin eskiliğini sergilemek adına kurulmuş en büyük Ankara sergilerinden biri.

Bu kısa tarih bilgisini de verdiğimize göre buradaki sergilerden ve müzelerden bahsetmenin zamanı gelmiş demektir. Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nden Anıtkabir'e, MTA Tabiat Tarihi Müzesi'nden Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi'ne çeşit çeşit Ankara sergi salonları hemen şimdi karşınızda.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Mahmutpaşa Bedesteni ve Kurşunlu Han olmak üzere iki binadan oluşan Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde Göbeklitepe'deki T formlu dikme taşların replikalarından Osmanlı Dönemi kalıntılarına sayısız eserle meraklılarına ev sahipliği yapıyor. Aslında bu müzenin kuruluşunun hikayesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türkiye'nin merkezinde bir Eti müzesi kurulmasının güzel olacağı fikrine dayanmakta. Bu düşünce ile ülkenin her yanından Hitit eserleri toplanmış Ankara'ya getirilmiş. O dönemlerde Roma Hamamı, Augustus Mabedi ve Ankara Kalesi'nin Akkale Burcu dönemin kültür müdürü tarafından müzeye çevriliyor ve bu eserler orada sergilenmeye başlıyor. Zamanla buraya gelen eserlerin sayısı arttıkça alan, eserleri ağırlamaya yetmiyor ve yeni bir sergi mekanı bulma arayışı başlıyor. İşte, tam da bu sebeple, atıl durumdaki Mahmutpaşa Bedesteni ve Kurşunlu Han restore edilerek günümüzdeki Anadolu Medeniyetleri Müzesi olarak varlığını sürdürüyor. Öyle ki 1997 yılında Avrupa'da yılın müzesi ödülüne layık görülen Anadolu Medeniyetleri Müzesi, bugün dünyanın sayılı eserlerine ev sahipliği yaparak ülkenin gururu haline geliyor. Siz de ilginizi çekecek Anakara sergileri arayışındaysanız bu müzeye uğramadan turunuzu tamamlamayın.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Adres: Gözcü Sokak No:2 06240 Ulus/Ankara

Açılış-Kapanış Saatleri: 08.30-17.30

Her gün açık

MTA Tabiat Tarihi Müzesi

Özellikle çocuklarınızla gitmek isteyeceğiniz bir mekan var sırada: MTA Tabiat Tarihi Müzesi. Ankara sergi takvimi içinde mutlaka bulunması gereken bu müze, Maden Tetkik ve Arama Müdürlüğü bünyesinde hizmet veriyor. 1968 yılında Türkiye'nin ilk tabiat tarihi müzesi olarak kurulan MTA Tabiat Tarihi Müzesi, sizi, doğamızın milyonlarca yıllık geçmişine o kadar harika biçimde götürüyor ki her baktığınız yerde ağzınız açık kalıyor. Burada, ülkemizin dünyanın farklı yerlerinden derlenmiş fosil, mineral, kayaç ve maden örnekleri ve dondurulmuş hayvanlar sergilenmekte. Ayrıca müzenin fiziksel yapısı da o kadar iyi tasarlanmış ki bina içinde gezmek herkes için son derece kolay. Geniş koridorlar ideal eğimde rampalar ve yüksek tavanlar sayesinde müze içindeki tüm eserleri rahatlıkla görebiliyor ve her birini tek tek gezebiliyorsunuz. Tüm bunların yanı sıra burada çeşitli enerji üretim şekilleri ve kaynakları da sergilenmekte. Organik ve yenilenebilir enerji kaynaklarının nasıl üretildiği ve tüketildiği son derece ilgi çekici ve öğretici biçimde sunuluyor. Kısacası bu sergi Ankara'ya yolu düşen herkesin mutlaka görmesi gereken bir sergi.

MTA Tabiat Tarihi Müzesi Adres: Çukurambar, Dumlupınar Blv. No:11, 06530 Çankaya/Ankara

Açılış Kapanış Saatleri: 09.00-16.30

Pazartesi hariç her gün açık

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi de Ankara'daki görülmesi gereken sergilere ev sahipliği yapan bir galeri. Çoğu Anadolu kökenli yaklaşık iki bin taşınabilir eserin sergilendiği bu müze, Yüksel Erimtan tarafından 1960 yılında kurulmuş. Müzede genellikle Geç Helenistik ve Roma Dönemi eserleri sergilenmekle birlikte daha farklı dönemlere işaret eden sanat harikaları da bulunmakta. Çeşit çeşit formlarda ve büyüklüklerde kaseler, sürahiler, bardaklar, yüzükler, bronz sikkeler, camdan yapılmış karıştırma çubukları, üzerlerine farklı mühürlerin işlendiği yüzük taşları, altın taçlar, çeşitli takılar, aynalar ve çok daha fazlasını Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi'nde görmeniz mümkün. Ayrıca belli zamanlarda sunulan önemli isimlerin eserleri de burada. Örneğin fotoğrafçılık denince Türkiye'de akla gelen isimlerin başında gelen Ara Güler'in eserleri, Aphrodisias isimli sergi ile burada sanatseverlere sunuluyor. Ara Güler Müzesi'in Ankara'daki ilk sergisi olma unvanını da taşıyan Aphrodisias, Geyre Köyü'nde çektiği fotoğrafları konu ediniyor. Hikaye, ünlü fotoğrafçının köye, tamamen tesadüf eseri gidip orayı çok sevmesiyle başlıyor. Daha sonraki zamanlarda Geyre Köyü, Aphrodisias Arkeolojik Alanı olarak tescilleniyor ve UNESCO Dünya Mirası listesine eklenerek korumaya alınıyor. Sergide Aphrodisias ile ilgili özgün karanlık oda baskıları, fotoğraflarla ilgili yayınlar ve Ara Güler'in Aphrodisias Çığlığı adlı kitabının maketi de sergilenmekte. Buraya özel araçla gelmek isteyenler için binanın otoparkı olmadığını söylemekte yarar var. Toplu taşıma araçlarını kullanarak Erimtan Müzesi'ne rahatlıkla ulaşmak mümkün.

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Adresi: Kale, Gözcü Sk. No:10, 06240 Altındağ/Ankara

Açılış-Kapanış Saatleri: 10.00-17.00

Pazartesi hariç her gün açık

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler