Yamaç paraşütü, genellikle adrenali sevenlerin tercih ettiği bir spordur. Paraşütle yamaçlardan atlanarak yapılan bir spor türüdür. İngilizce adı “paragliding” olan yamaç paraşütü çok hafif hava araçlarının içerisinde en hafif olanıdır. 1800’lü yılların başında hava sporlarıyla ilgilenen kişiler tarafından bulunmuştur ve zamanla dünyada en hızlı gelişen, yayılan spor türü olmuştur. Doğal kaldıracı sayesinde saatlerce havada kalınabilir ve kilometrelerce yol gidilebilir. Yamaç paraşütü yaparken herhangi bir pist veya pist yolu gerekmez. Yamaç paraşütü nasıl yapılır diye merak ediyorsanız ilk olarak yamaç paraşütü için uygun bir yere gitmek gerekiyor. Havanın açık ve yağmursuz olması gerekmekte. Yamaç paraşütü için uygun yere gittikten sonra eğitmenlerden uçuş esnasında neler yapılması gerektiği hakkında bilgi almanız gerekiyor. Uçuş için gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra pilotlar eşliğinde uçabilir ve manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

Yamaç Paraşütü Eğitimi Nasıl Alınır?

Yamaç paraşütü eğitimi almak isteyen kişiler ilk olarak başlangıç seviyesinden başlamalıdırlar. Başlangıç seviyesinde daha çok pratik ve teorik eğitimler alınmaktadır. Bu eğitim seviyesinde meteoroloji, aerodinamik, uçuş emniyet, hava trafik kuralları ve ilkyardım teorik eğitim olarak alınırken, yer çalışması ve alçak tepe uçuşları uygulamalı eğitim şeklinde alınmaktadır. Başlangıç seviyesi tamamlandıktan sonra eğitmenlerle birlikte uçuşlara başlanmaktadır. P1, P2, P3, P4 ve P5 şeklinde lisans seviyeleri varken, ticari amaçlı olan T2 ve ticari amaçlı olmayan T1 lisansları da vardır. Lisans seviyelerinde alınan eğitimler farklıdır ve seviye arttıkça pilotun eğitim/deneyim seviyesi de doğru orantılı artmaktadır. Tüm bu eğitimleri tamamlayan kişiler pratik yaparak da kendini geliştirmelidir.

Yamaç Paraşütü İçin Gerekli Ekipmanlar Nelerdir?

Yamaç paraşütü yaparken tedbir amaçlı kullanılması gereken ekipmanlar vardır. Bu ekipmanlar kalkışta ve inişte güvenlik için bulunmalıdır. Uçmak için gerekli olan ilk malzememiz kanatlardır. Naylon ipek ve polyester karışımından yapılan kanatların uçuş esnasında içine hava dolmaktadır. Yamaç paraşütünün kanadına bağlı 100’den fazla ip bulunur. Bu ipler ne kadar ince görünse de taşıyıcılığı oldukça fazladır. 150 kilograma kadar kaldırma kuvveti olan askı ipleri yamaç paraşütünün önemli parçalarındandır. Pilotun uçarken oturduğu sert plastikten oluşan yerin adına kuşam denir. Paraşüte binen kişilerin kuşam sayesinde bacak ve göğüs ölçülerine göre sıkılığını ayarlama özelliği vardır. Uçuş esnasında güvenlik için yedek paraşütün olması gerekmektedir. Asıl paraşütün zarar görmesi veya işlevini yerine getirememesi halinde pilot tarafından devreye sokulmaktadır. Uçuş sırasında kask takılması zorunludur. Kask takmak iniş sırasında meydana gelebilecek zararlardan korumak amaçlıdır. Yamaç paraşütü ekipmanları arasında rüzgarölçer de olması gereken malzemelerdendir. Rüzgarın şiddetini km cinsinden gösteren bu alet sayesinde paraşütün hareketleri belirlenir. Son olarak da uçuş sırasında telsiz kullanılır. Havadaki diğer pilotlarla ve kalkışın yapıldığı merkezle iletişime geçmek için kullanılmaktadır.

Yamaç Paraşütü Nerede Yapılır?

Yamaç paraşütü nerede yapılır diye merak ediyorsanız dünyada ve Türkiye’de oldukça uygun ve popüler lokasyonlar bulunmaktadır. İsviçre – Wengen UNESCO tarafından koruma altına alınan ve doğa sporlarında oldukça popüler olan bir bölgedir. Bu bölge yamaç paraşütü için oldukça uygun. Dik yamaçları ve görenleri kendine hayran bırakan manzarası ile ön plana çıkıyor. Slovenya – Julian Alpleri de yamaç paraşütü için uygun lokasyonlardandır. 11 dağdan oluşan Julian Alplerinin tamamında yamaç paraşütü yapılabilir. Fransa – Dune de Pilat dünyada yamaç paraşütü yapılacak popüler yerlerdendir. Atlas Okyanusu’na paralel şekilde olan kum tepeleri bulunmaktadır. Türkiye’de yamaç paraşütü alanında dünya çapında ünü olan yer Fethiye Ölüdeniz’de bulunan Babadağ bölgesidir. Ölüdeniz’e 45 dakika uzaklıkta yer alan Babadağ’da 1.700-1.900 metre yükseklikte üç adet pist bulunmaktadır. Antalya’da Kaş, Konyaaltı ve Alanya’da deniz manzarası eşliğinde yamaç paraşütünün keyfini çıkarabilirsiniz. Ankara, Bursa, Kayseri, İstanbul gibi lokasyonlarda da yamaç paraşütü için uygun yamaçlar bulunmaktadır.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler