Rafting Nerede Yapılır?

Adrenalini en yüksek seviyelerde hissetmenize olanak veren rafting sporu, genelde profesyoneller eşliğinde yapılması önerilen bir aktivite. Görkemli dağlar ve muhteşem bir doğaya ek olarak çılgın akan nehirlerin de katıldığı bu su sporunda en önemli konu, her daim tetikte olmak ve süreçten zevk almak. Peki, rafting nerede yapılır? Türkiye, her köşesindeki harika doğasıyla ve canlı akan ırmaklarıyla rafting için en uygun ülkelerden biri. Biz de bu sebeple sizin için Rize'de, Muğla'da, Artvin’de ya da Antalya'da rafting nerede yapılır, detaylandırıyoruz. Okumaya devam ederek ülkemizdeki en bilinen rafting merkezlerini öğrenebilirsiniz. Rafting yaparken dikkat etmeniz gerekenlerle başlıyoruz.

Rafting Yaparken Bunlara Dikkat!

  • Güvenliğin önemine dikkat edin: Rafting yaparken her an her aksiliğin olabileceğini hesaba katmayı unutmayın. Bu nedenle güvenliğe dair tüm talimatları dikkatli bir şekilde izleyin ve gerektiğinde kask ve can yeleği gibi kişisel koruyucu ekipmanları kullanın.
  • Önceden eğitim alın: Rafting yaparken suyun hareketlerini ve nehirlerdeki farklı dalgaların nasıl yönetileceğini öğrenmelisiniz. Bu sebeple önceden eğitim almanız son derece önemli.
  • Doğru ekipmanları kullanın: Rafting için gerekli olan ekipmanları (rafting botu, kürekler veya kişisel koruyucu ekipmanlar) doğru bir şekilde kullanmalısınız. Bu da eğitimin önemli bir parçası olabilir.
  • Suyun durumuna dikkat edin: Nehirler ve derelerdeki su seviyesi ve hızı her zaman değişebilir. Bu nedenle suyun durumunu dikkatli bir şekilde izlemeli ve gerektiğinde oyun dışında kalmak için izin istemeyi bilmelisiniz.
  • Rehberlerle çalışın: Rafting yaparken profesyonel rehberlerle çalışmanız mühim. Rehberler, nehirlerdeki farklı bölgelerin güvenliği ve zorluk seviyeleri hakkında bilgi sahibidir. Dolayısıyla nasıl bir rota izleneceği, ne zaman ne yapılacağı, hangi durumlarda yön değiştirileceği konusunda size bilgi verebilirler.

Tüm bunların ardından sıra Türkiye'de rafting hangi bölgelerde yapılır, sorusunun cevabını vermeye geldi.

Fırtına Deresi Rafting

Fırtına Deresi rafting açısından ülkemizdeki nadir alanlardan. Gelin, bu ırmağın özelliklerine daha yakından bakalım:

  • Yüksek hız: Fırtına Deresi, yüksek hızlı dalgalar ve akıntılar ile öne çıkar. Bu nedenle rafting yaparken dikkatli olmanız gerekir.
  • Zorluk seviyesi: Fırtına Deresi genellikle ileri seviyede rafting için tercih edilir; çünkü zorluk seviyesi yüksektir.
  • Özel ekipman: Fırtına Deresi'nde rafting yapmak için özel ekipmanlara ihtiyacınız olabilir. Yüksek hızlı dalgaların geçişi için özel rafting botları, kasklar, wetsuit'ler veya kürekler bu ekipmanlardan birkaçına örnek.
  • Profesyonel rehberler: Fırtına Deresi'nde rafting yaparken profesyonel rehberlerle çalışmanız önemli; çünkü rehberler, nehirlerdeki farklı bölgelerin güvenliği ve zorluk seviyelerini çok iyi bilir ve sizi ona göre yönlendirebilir.
  • Uzmanlık: Fırtına Deresi'nde rafting yapmak için önceden eğitim almış, tecrübeli ve uzman olmanız gerekir. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere bu dere, çılgın debisiyle ileri seviye rafting için bulunmaz bir alan.

Çoruh Nehri Rafting

Rafting dendiğinde Türkiye'de ik akla gelen yer olan Çoruh Nehri, Artvin'de yer alıyor. Mescit Dağları'nda doğup Gürcistan'dan Karadeniz'e dökülen bu çılgın nehir, tam 450 km uzunluğunda. Şu sıralar her ne kadar eski performansını gösterecek durumda olmasa da Çoruh Nehri rafting açısından ülkemizde ve dünyada nam salmış nehirler arasında yer alır.

Dalaman Çayı Rafting

Tükriye'nin her köşesinin rafting için uygun nehirler, dereler ve çaylarla dolu olduğunu söylemiştik. Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun yanı sıra Akdeniz'de de bu adrenalin dolu su sporunu yapabileceğiniz sular var. Dalaman Çayı da bunlardan biri. Muğla sınırları içinde yer alan Dalaman Çayı, ortalama 8 km uzunluğa sahip. Rafting sporunun hakkını vermek istiyorsanız Dalaman Çayı'na eylül veya ekim ayında gelmenizi öneririz. Zira bu aylarda çaydaki su seviyesi arttığı için suyun debisi de bununla orantılı olarak yükseliyor. Farklı bölgelerine farklı zorluk derecelerinin hakim olduğu Dalaman Çayı ratfting için uygun bölgeler arasında yer alıyor.

Kısacası siz de adrenalin heyecanını sonuna kadar yaşamak için rafting sporunu seçenlerdenseniz yazımızda yer alan merkezler arasından seçimler yaparak doğru karar verebilirsiniz. Tüm bu nehirler, ırmaklar ve çaylara, şehir merkezinden bir ya da birkaç vesaitle ya da kiralık araçlarla rahatça ulaşabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler