Özellikle kamp tutkunuz yeni yeni baş gösteriyorsa gerekli ekipmanlar / malzemeler konusunda bir liste çıkarmak avantajınıza olabilir. Kamp için gerekli malzemeler kamp yapılacak mevsimden kişi sayısına, ortam koşullarından gerçekleşecek etkinliklere kadar değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin, yazın bir hafta sonu kaçamağı olarak kamp yaparken gereken malzemeler ile günlerce sürecek bir kamp deneyiminde gereken ekipmanlar farklı olabilir. Bir kamp malzemeleri listesi çıkararak süreci sağlıklı bir şekilde yönetebilirsiniz. Sizin için hazırladığımız listeye göz gezdirerek tüm eksiklerinizi hemen tespit edip tamamlayabilirsiniz.

Kampın Demirbaşı Çadırlar

Kamp malzemeleri / ekipmanları içerisinde tabii ki çadır en önemli bileşenlerden biri. Bununla beraber mevsime, kişi sayısına ve benzeri faktörlere göre en doğru çadır çeşidini bulmanız da elzem. Buna göre hangi çadırı almalıyım diyorsanız; öncelikle kamp yapılacak mevsime göre hareket edebilirsiniz. 3 mevsim ve 4 mevsim kullanılabilen çadırlar arasından bir tercihte bulunarak çok yönlü bir çadıra sahip olabilirsiniz. 3 mevsim kamp çadırları ilkbahar sonlarında, yazın ve sonbahar başlarında tercih ediliyor. İlkbahar, yaz, sonbahar, kış mevsimleri için uygun 4 mevsim çadırlar ise rüzgara ve kar yüklerine karşı genellikle direnç göstermesi ile seviliyor. Çok daha yüksek irtifada ve zorlu koşullarda ise 5 mevsim adı verilen çadırlar iş görecektir. Özellikle dağcılık ile uğraşıyor ve zirveyi görmek istiyorum, diyorsanız 5 mevsim çadırlar arasından tercihte bulunabilirsiniz. Bu çeşitler arasından bir seçim yaptıktan sonra ise kişi sayısına ve çadır tipine göre ilerleyebilirsiniz. Üçgen kamp çadırları, tünel kamp çadırları gibi seçenekler arasından en temel kamp malzemenizi satın alabilirsiniz. Bunun dışında çadır alırken dikkate alabileceğiniz kriterler şu şekilde:

  • Çadır yüksekliği,
  • Çadır kapıları,
  • Çadır içi cepler,
  • Çadır yağmurluğu,
  • Çadır polleri,
  • Kullanılan malzemeler.

Sıcak ve Konforlu Bir Uyku İçin Uyku Tulumları

Kampta kullanılan malzemeler içinde, en az çadır kadar önemli bir başka bileşen daha var. O da tabii ki geceleri sıcak bir uykuya imkan tanıyan uyku tulumları. Uyku tulumu alırken dikkat etmeniz gereken en önemli faktörlerden biri ise vücut tipine uygunluk. Uyku tulumunun içindeki hava boşluğunu en aza indirebilmek için fiziğinize en uygun modeli almanız gerekiyor. Tulum içerisindeki hava boşluğunun en aza indirilmesi de en iyi ısı yalıtımını beraberinde getiriyor. Uyku tulumlarının ısı derecelerine dair de belli başlı standartlar var. Bunlardan ilki tulumların ısı yalıtımlarını ve boyut ölçülerini düzenleyen ISO 23537-1 standardı ve diğeri de uyku tulumunun kumaş ve malzemelerini düzenleyen ISO 23537-2 standardı. Üst limit (upper limit), konfor (comfort), alt limit (low limit), ve ekstrem değer (extreme) şeklinde Avrupa standartları tarafından belirlenen dört farklı sıcaklık derecesi arasından da seçim yapabilirsiniz. Bu değerler kadın ve erkek kullanıcılara göre de değişkenlik gösterebiliyor. Başat kamp malzemeleri içerisinde yer alan uyku tulumlarını dolgu malzemelerine göre de ayırabilirsiniz:

  • Kaz tüyü dolgulu uyku tulumları: Hafif ve dayanıklılığının yüksek olması sebebi ile kaz tüyü dolgulu uyku tulumları tercih edilebilir. Kaz tüyü yapısı gereği nefes alabilmesi, sıkıştırılabilmesi ve hafif olması sayesinde seyahat kalitesini de artırabilir. Nem ve ıslaklığa karşı sentetik uyku tulumlarına kıyasla daha az dayanıklıdır.
  • Sentetik dolgulu uyku tulumları: Diğer tulumlara göre daha ağırdır. Ağır olduğu ve fazla yer kapladığı için sentetik dolgulu uyku tulumları tırmanış gibi aktivitelerin konforunu bozabilir. Üst düzey izolasyon kabiliyetine sahip olduğu için ıslaklığı iç tarafa geçirmez.

Tüm Eşyalarınızı Taşıyacak Kamp Çantaları

Kamp malzemesi listesinde üçüncü durağımız kamp çantaları oluyor. Peki kendinize uygun kamp çantasını neye göre seçebilirsiniz? Bir kamp çantasında bel, omuz ve sırt desteklerinin olması konfor ve sağlık açısından önemli. Bu sayede ilgili bölgelerdeki çeşitli rahatsızlıklar önlenebiliyor. Çanta alırken içinin dolu olması ve o şekilde denenmesi de daha gerçekçi bir sonuç elde etmenizi sağlayabilir. Kumaş dayanıklılığı da bir diğer önemli nokta. Suya dayanıklı ve kolay yırtılmayan kumaşlardan imal edilen kamp çantalarını listenize alabilirsiniz. Nefes alabilen kumaşlar da yine avantajınıza olacaktır. Çantanın dış yüzeyinde ise mat, uyku tulumu, baton, çadır gibi malzemeleri yerleştirebileceğiniz bolca alan olmasına dikkat edin. Genel bir kural olmakla beraber kamp çantanızın 2 kg olmasına özen gösterebilirsiniz.

Diğer Gerekli Kamp Malzemeleri Neler?

Kamp için gerekli malzemeler arasında bu temel bileşenleri sağladığınız takdirde sıra diğerlerine gelebilir. Topraktan gelecek soğuğu kesmek için iyi bir mat alabilirsiniz. Matlar, rahat bir şekilde ve düz zeminde uyumanıza da yardımcı oluyor. Kamp sandalyeleri de akşamları ateş yaktığınız zaman rahatça yemeğinizi yiyip kahve içmenizi sağlayabilir. Bazı zorlu arazi şartlarında yere oturmak, rahatsızlık uyandırabileceği gibi soğuk yemenize de sebep olabilir. Bunu da dayanıklı bir kamp sandalyesi ile önleyebilirsiniz. Geceleri ışık problemini çözmek için kamp lambaları, soğuklardan korunmak için termal içlik, yürüyüş ve kamp ortamlarında rahat edeceğiniz ayakkabılar da yine gereken en temel kamp malzemeleri arasında. Dilerseniz, kamp yapacağınız yere güvenli ve konforlu bir şekilde ulaşmak için Araç Filomuz sayfasından ideal bir otomobil de kiralayabilirsiniz. Bu sayede kamp alanına çok daha konforlu bir şekilde ulaşabilir, yüksek hijyen standartları ile sunduğumuz araçlarımızdan faydalanabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler