Şasi, araçların iskeleti olarak tanımlanır ve aracın bir bütün halinde durmasını sağlayan en elzem parçasıdır. Araç güvenliği başta olmak üzere araba yapısında önemli bir yere sahip olan şasi, birden fazla parçadan oluşur ve bu parçalardan biri de podyedir. Şasi ve podye ayrılmak bir bütün olmakla birlikte kaza anında arabanın dağılmasını önleyen parçalardan meydana gelir. Peki podye nedir, ne işe yarar ve nasıl kontrol edilir, gelin yakından öğrenelim.

Podye Ne Demek?

Podya, tüfek sacı, kılıç sacı veya şase ucu isimleriyle de bilinen podye, şasinin bir parçasıdır. Podye, aracın ön kısmından, alt kısmından ya da yan taraflardan gelebilecek darbeleri karşılayan bir bölümdür. Şasi podye tarafından korunur ve sağ podye ile sol podye olmak üzere bu parçanın da kendi içerisinde bölümleri vardır. Herhangi bir trafik kazası meydana geldiğinde ilk kontrol edilmesi gereken yerlerden bir tanesi elbette araç podye sacıdır. Podyeler, herhangi bir darbe anında aracın dağılmasını önleyen bir şasi parçası olmakla birlikte araçların son derece önemli ve kritik yapılarından biri olarak kabul edilir, bu nedenle de gerekli bakımların yapılması ve bu parçaya elzem öneminin gösterilmesi son derece mühimdir.

Podye Araçlarda Nerede Bulunur?

Podye hakkında en çok merak edilen noktalardan bir tanesi de podye nerededir. Podye, aracın ön lastiklerinin hemen üzerinde yer alır. Podyeye aynı zamanda aracın amortisör takozları ve kulesi bağlıdır, podyenin kendisi ise doğrudan şasiye bağlı olarak konumlandırılır. Podyenin yerini bilmek sadece kaza anında değil, aynı zamanda ikinci el araba alırken de faydalı bir bilgi olacaktır. Böylece ikinci el araba alım satımında önemli bir kriter olan podye işlemli mi değil mi konusunu daha net bir şekilde anlayabilir ve araçtan uzak durmanız gerekip gerekmediğini tespit edebilirsiniz. Podye işlemi görmüş araç alınır mı sorusunun cevabına yazımızın ilerleyen kısımlarında daha detaylı olarak zaten değineceğiz.

Podye Ne İşe Yarar?

Arabada podye nedir ve nerede bulunur gibi temel konuları yanıtladıktan sonra sıra, podyenin tam olarak hangi işlevleri gördüğünü ve ne işe yaradığını açıklamaya geliyor. Podye, beraberinde pek çok fayda getiren kritik bir araç parçası olmakla birlikte aracın iskeletini korumak başta olmak üzere sayısız görev üstlenir. İşte onlardan bazıları:

  • Podye, aracı önden, yandan ve alttan gelebilecek her türlü darbeye karşı korumak üzere tasarlanmıştır.
  • Podyeler araç iskeletinin aldığı darbeler nedeniyle dağılmasını engeller.
  • Podye yol tutuşunu arttır.
  • Aracın yüksek hızlarda savrulmasını ve sağa ya da sola çekmesini önler.
  • Kaza nedeniyle oluşabilecek darbelerde aracın aksamlarının zarar görmesini engeller.
  • Arabanın dengesi üzerinde doğrudan etkili bir faktördür.

Podye Nasıl Kontrol Edilir?

Az önce öğrendiğimiz üzere araçlarda podye, ön lastiklerin hemen üzerinde yer alır. Podyenin nerede olduğunu bilmek, onu kontrol etmeniz gerektiği zamanlarda size kolaylık ve zaman tasarrufu sağlar. Podyeyi kontrol etmek için arabanın kaputunu açmanız yeterli olacaktır. Eğer bir aracın podyesi hasar görmüşse tamir etmek yerine aracın podyesinin tamamen değiştirilmesi gerekir. Ancak oldukça maliyetli bir işlem olduğu için aracının podyesi zarar görmüş çoğu kişi, değişim yerine onarım yöntemini tercih etmektedir. Bu da podyenin dayanıksız olmasına ve aracın güvenlik açısından çok büyük açıklar vermesinde neden olur. İster bir araç kiralıyor ister ikinci el araba satın alıyor olun, araca sahip olmadan önce mutlaka podyesini kontrol etmeniz ve buna göre bir kiralama ya da alım yapmanız tavsiye edilir.

Aracın kaputunu kaldırıp podyesini kontrol etmek istediğinizde üzerinde işlem olup olmadığını rahatlıkla anlayabilirsiniz. Eğer kaputu açtığınızda aracın sağ ve sol podyelerinde herhangi bir çekiç izi, macun çatlağı ya da işlemli boya gibi unsurlar dikkatinizi çekerse, aracın podyesi işlem görmüş, bu da araç aslında ciddi bir kaza atlatmış demektir. Podye düzeltme işlemi hangi serviste ve ne kadar düzgün yapılmış olursa olsun, tamir ve onarım görmüş bir podye hiçbir zaman eski dayanıklılığına kavuşamaz, dolayısıyla da söz konusu araç hiçbir zaman ilk günkü güvenliğine sahip olamazdır.

Podye İşlemli Araç Alınır Mı?

Yukarıda bahsettiğimiz kritik unsurlardan da anlaşılacağı üzere podye işlem görmüş bir araç satın almak başta güvenlik açısından olmak üzere pek çok açıdan tavsiye edilen bir durum değildir. Eğer buna rağmen podyesi işlem görmüş bir araç satın almayı düşünüyorsanız, aşağıdaki sorulara tatmin edici cevaplar almış olmanız öneriliyor:

  • Podyenin neden işlem gördüğü size açık bir biçimde anlatıldı mı?
  • Podyenin hasar almasının ve ardından işlem görmesinin sebebi bir kaza mı, kaza ise ciddiyeti nedir?
  • Podyeye tam olarak hangi işlemler yapıldı?
  • Podye onarılıp tamir mi edildi yoksa tamamen değiştirildi mi?
  • Araçta sağa ya da sola çekme var mı? Aracın denge aksamında herhangi bir kusur var mı?
  • Aracın yol tutuşu ne durumda? Sürüş esnasında savrulma meydana geliyor mu?
  • Bu ve benzeri sürüş problemlerini deneyimlemek için aracı test sürüşüne çıkartma imkanı size sunuluyor mu?
  • Podye tamirinden kaynaklı, aracın diğer aksamlarında herhangi bir kusur var mı?
  • Eğer söz konusu bir kaza ise podyeye gelen hasar aracın şasisini de etkilemiş mi?
  • Aracın hava yastıkları sağlam mı, kaza esnasında açıldı mı? Açıldıysa yeni hava yastıkları takıldı mı?

İlgili yazılar

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler