İnsanlık tarihi mimari açıdan hayranlık uyandıran yapılar ile dolup taşıyor. Tarih boyunca birbirinden etkileyici yapılar inşa edilmiş ve dönemin zenginlikleri yansıtılabilmiş. Bu yapılar dönemin zenginliklerini yansıtmanın yanında kültürel ve dini simgeler, yaşam tarzlarını da yansıtıyorlar. Zamanın ötesine uzanan bu tarihi yapılar, insanlık tarihinin geçmişini de gözler önüne serebiliyor. Günümüze kadar gelmeyi başaran bu yapılar tarihin derinliklerine yolculuk yapabilmeyi sağlıyor. Peki en eski tarihi yapılar nelerdir? Sizin için mutlaka görmeniz gereken en eski tarihi yapıları araştırdık ve listeledik. İşte detayları!

Göbekli Tepe

En eski tarihi yapı olarak bilinen Göbekli Tepe, Güneydoğu Anadolu bölgesinde Şanlıurfa sınırları içerisinde yer alıyor. Göbekli Tepe, dünyada bilinen en eski tapınak kompleksi olarak biliniyor. M.Ö. 9600 - 8000 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilen bu yapılar, dikili taşlar ile donatılmış olup karmaşık oymalar ile süslü. Kült yapılar topluluğu olarak da bilinen bu yapı, T biçiminde olup 10 ila 12 dikilitaşın yuvarlak olacak şekilde çizildiği ve aralarına taş duvarların örüldüğü görülüyor. Bir mabet olarak da yapılan bu tarihi yer, tarihi öncesi insanların yaşamlarına dair pek çok bilgiye ulaşılmayı da sağlıyor. Burada yer alan yapıtlar inşa edildiği dönemin sanatsal ve dini ifadelerini de barındırıyor. Tarihin başlangıç noktası olarak da bilinen Göbekli Tepe, mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Üstelik araç ile kolaylıkla gelebileceğiniz bu yer Örencik köyü yakınlarında olup gelişken köye de uğrayabilir, köylülerden bu yer hakkında efsanevi hikâyeler dinleyebilirsiniz.

Giza Piramitleri

Mısır'ın görülmesi gereken yegâne yapılarından olan Giza Piramitleri, en eski tarihi yapılar arasında yerini alıyor. Geçmişi M.Ö.2580- 2560'a dayanan piramitler Mısır'ın Giza platosu üzerine inşa edilmiş durumda. Antik dünya içerisinde en bilinen mimari yapılarından biri olan piramitler, Firavun Keops için inşa ediliyor. En büyük piramit olan Keops piramidi adını da buradan alıyor. Bu piramitler yaklaşık olarak 2.3 milyon taş blok kullanılarak inşa edilmiş olup dönemin şartları düşünüldüğünde hayvanlık uyandıran bir yapının ortaya çıkışını görüyoruz. Binlerce yıl boyunca devam eden bu hayranlık her gelen ziyaretçiyi de büyülemeyi başarıyor. Piramitler içerisinde mezarlar ve tapınaklar yer alıyor olup dönemin ileri gelenleri için inşa edildiği görülüyor. Siz de yolunuz düşerse Giza piramitlerini mutlaka görmelisiniz.

Stonehenge

İngiltere'nin simgelerinden biri olan Stonehenge, devasa boyuttaki taşlardan oluşuyor. Dünyanın en eski yapısı olarak bilinen Stonehenge taşları, İngiltere'nin Güneybatısında bulunan Saliburgy Ovası'nda yer alıyor. Bu dev taşlar, düzenli bir şekilde yerleştirilmiş olup neden ve nasıl yerleştirildiği merak konusu. Yapılış tarihine yönelik olarak da farklı görüşlerin yer aldığı bu mimari yapı, M.Ö. 3000 ila 2000 yılları arasında oluşturulduğu düşünülüyor. Bu devasa taşların yerleştiriliş amaçları arasında yer alan düşüncelerden biri güneş ve ay döngülerinin takip edilmesi için kullanılabildiğine yönelik düşünceler yer alıyor. Dini veya astronomik bir görevi olabileceği konusunda düşünceler günümüzde de devam ediliyor.

Çatalhöyük

Tarihin en eski yerleşim yerinden biri olan Çatalhöyük, pek çok mimari yapıyı bünyesinde barındırıyor. Konya yakınlarında bulunan Çatalhöyük, Neolitik çağdan kalma yerleşim yerlerinden biri. Dünyanın bilinen en eski şehirlerinden olan Çatalhöyük, bitişik evlerin ve dar sokakların olduğu bir yerleşim görülüyor. UNESCO Dünya Mirası Listesine girmeyi başaran bu yerde tarihin izlerine tanıklık edebilirsiniz. Bu yerleşim yeri tarih öncesi insanların yaşamlarını gözler önüne seriyor olup yaşam tarzı, kültür ve inançlarına yönelik pek çok bilgiye ulaşabilmenizi sağlıyor. Siz de hayranlık uyandıracak olan bu alanı seyahat listenize mutlaka eklemelisiniz.

Yerebatan Sarnıcı

En eski mimari eserler arasında yer alan Yerebatan sarnıcı, İstanbul'da yer alıyor. Görkemli bir yapıya sahip olan bu sarnıç. Bizans İmparatorluğu döneminde inşa ediliyor. Su toplamak amacıyla inşa edilen sarnıcın büyüleyici tarzı yıllar içerisinde fark edilerek gün yüzüne çıkarıyor. Günümüzde müze olarak ziyaret edebileceğiniz bu yer şehrin merkezinde olması ile de ulaşılması oldukça kolay. İster araba isterseniz toplu taşıma ile gelebilir, bu büyüleyici yeri hafızalarına kazıyabilirsiniz.

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler