İstanbul müzeler açısından dünya çapında en zengin kentlerden biridir. Kuruluşundan itibaren İstanbul, tarihte birçok devletin egemenliği altında gelişmiştir. Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu gibi üç evrensel imparatorluğa başkentlik olması da şehri dünya ölçeğindeki en değerli kentlerden biri yapar. Bu nedenle gezip görülecek pek çok İstanbul müzesi vardır. Şehrin tarihi, kültürel geçmişini keşfedeceğiniz müzelerin yanı sıra İstanbul'da oyuncak müzesi, edebiyat müzeleri, otomobil müzesi gibi yerler de vardır. İçeriğimizde siz de İstanbul müzelerini keşfedebilir, planınızı oluşturabilirsiniz!

İçindekiler

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

İstanbul Arkeoloji Müzeleri üç ana birimden oluşan bir müzeler kompleksidir. Bu birimler Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi'dir. Türkiye’nin ilk müzesi olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, imparatorluk topraklarından getirilen, çeşitli kültürlere ait bir milyona yakın esere sahiptir. 1869 yılında, Osman Hamdi Bey tarafından "Müze-i Hümayun" yani "İmparatorluk Müzesi" olarak kurulan İstanbul Arkeoloji Müzeleri dönemi için, dünyada müze binası olarak inşa edilmiş ender yapılardan biridir. Antik çağ heykelleri, Mısır eserleri, Kadeş Anlaşması gibi birçok eşsiz eser ve materyal müzede sergilenir. Müze Osman Hamdi Bey Yokuşu, Gülhane bölgesindedir.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Giriş Ücreti: İstanbul Arkeoloji Müzeleri giriş ücreti 2023 itibarıyla 340 TL'dir. Ancak müzeye Müze Kart ile de girebilirsiniz.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Ziyaret Saatleri: İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne yaz sezonunda Salı - Pazar arası her gün 09.00 - 19.00 saatleri arasında gidebilirsiniz. Kış sezonunda Salı - Pazar arası her gün 09.00 - 17.00 saatleri arasında gidebilirsiniz. Müze Pazartesi günleri kapalıdır.

Ayasofya Tarihi Müzesi

İstanbul'da hangi müzelere gidilir diyorsanız, en önemli müzelerden biri Ayasofya Tarihi Müzesi'dir. Burası, dünya mimarlık tarihinin günümüze kadar ayakta kalmış en önemli anıtları arasındadır. Yaklaşık 1700 yıllık tarihe sahip olan Ayasofya'nın ilk inşaatı Hıristiyanlığı Roma İmparatorluğu'nun resmi dini olarak kabul eden I. Konstantin döneminde başlatılmıştır. Ayasofya Atatürk tarafından 1934 yılında yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile müzeye dönüştürülmüştür. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ise 24 Temmuz 2020'de ibadete açılmıştır. Müzenin üçüncü katında Roma İmparatorluğu, ikinci katında Osmanlı İmparatorluğu, yeni nesil teknolojinin sunduğu imkanlar görsel ve işitsel bir gösterim ile anlatılır. Birinci katta ise önemli bir bölümü ilk kez sergilenen eserlerin yer aldığı dört bölüm vardır. Bu bölümler Kilise, Camii, Müze ve yeniden Camii'dir. Ayrıca binanın zemin katındaki pencerelerden Doğu Roma dönemine ait sarnıç görülür.

Ayasofya Tarihi Müzesi Giriş Ücreti: Ayasofya Tarihi Müzesi 2023 giriş ücretinde tam bilet fiyatı 25 Euro'dur. Müze Kart sahipleri için ise bilet ücreti 150 TL'dir. Müzeye 8 yaş ve üzeri ziyaretçiler kabul edilir.

Ayasofya Tarihi Müzesi ziyaret saatleri: Ayasofya Tarihi Müzesi her gün 08.00 - 20.00 saatleri arasında açıktır. Cami bölümü ise 24 saat açıktır. 

Topkapı Sarayı

Milli Saraylar arasında yer alan Topkapı Sarayı, İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmed tarafından 1460-1478 yılları arasında yaptırılmıştır. Daha sonraki padişahların ilaveleri ile de geliştirilmiştir. Saray, 19. yüzyıl ortalarına kadar imparatorluğun yönetim merkezi olmaya devam etmiştir. Ayrıca Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasında kalan tarihî İstanbul Yarımadası’ndadır. Bu açıdan İstanbul’un en eski tarihî bölgelerinden birindedir. 3 Nisan 1924 tarihinde müze hâline getirilen Topkapı Sarayı, Cumhuriyet’in ilk müzesidir. Topkapı Sarayı bugün yaklaşık 300.000 arşiv belgesi ile dünyanın en büyük müze-saraylarından biridir.

Topkapı Sarayı Giriş Ücreti: 2023 itibarıyla kombine bilet I (Topkapı Sarayı + Aya İrini) yerli ziyaretçi bilet fiyatı 150 TL, yabancı ziyaretçi bilet fiyatı 750 TL, indirimli bilet fiyatı ise 50 TL'dir. Kombine bilet II (Topkapı Sarayı + Aya İrini + Harem) yerli ziyaretçi bilet fiyatı 200 TL, yabancı ziyaretçi bilet fiyatı 950 TL, indirimli bilet fiyatı 60 TL'dir. Harem yerli ziyaretçi bilet fiyatı 80 TL, yabancı ziyaretçi bilet fiyatı 350 TL, indirimli bilet fiyatı 30 TL'dir. Aya İrini yerli ziyaretçi bilet fiyatı 60 TL, yabancı ziyaretçi bilet fiyatı 300 TL, indirimli bilet fiyatı ise 25 TL'dir. Topkapı Sarayı içerisinde bulunan Harem Dairesi, Aya İrini Anıtı bölümünde Müze Kart geçerli değildir.

Topkapı Sarayı Ziyaret Saatleri: Topkapı Sarayı, Salı günleri hariç haftanın 6 altı günü 09.00 - 17.00 saatleri arasında açıktır. Salı günleri ise kapalıdır. Ayrıca yılbaşında, Ramazan Bayramı'nın 1. gününde ve Kurban Bayramı'nın 1. gününde kapalıdır.

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi

İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, M.S. 450 - 550 yılları arasındaki eserleri sergiler. Buradaki mozaikler, günlük hayat, doğa ve mitolojiden besleniyor. Müze, Sultanahmet Camii'nin Külliyesi'nde Arasta Pazarı'nın içindedir.

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi Giriş Ücreti: Büyük Saray Mozaikleri Müzesi 2023 giriş ücreti 220 TL'dir. Müzeye girişlerde Müze Kart geçerlidir.

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi Ziyaret Saatleri: Büyük Saray Mozaikleri Müzesi yaz sezonunda haftanın 7 günü 09.00 - 18.30 saatleri arasında açıktır. Kış sezonunda ise haftanın 7 günü 09.00 - 16.30 saatleri arasında açıktır.

Galata Kulesi

İstanbul müzeleri arasında Galata Kulesi de müze işleviyle kapılarını ziyaretçilere açmaktadır. Müze bölümünde tarihöncesi dönemlerden itibaren yerleşime sahne olan ve üç büyük imparatorluğa başkentlik yapan İstanbul’un tüm dönemlerini yansıtan eserler vardır. Ayrıca kuleye çıktığınızda şehrin harika bir manzarasına da şahitlik edebilirsiniz.

Galata Kulesi Müzesi Giriş Ücreti: Galata Kulesi'nin müze bölümünün 2023 giriş ücreti 650 TL'dir. Müze Kart geçerlidir.

Galata Kulesi Müzesi Ziyaret Saatleri: Galata Kulesi Müzesi'ni haftanın her günü 08.30 - 23.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Galata Mevlevihanesi Müzesi

Galata Mevlevihanesi 1975 yılında müze olarak hizmete açılmıştır. "Kulekapı Mevlevihanesi" adı ile de bilinen yer, Beyoğlu semtinde Yüksekkaldırım'a inen yokuşun başındadır. Aynı zamanda İstanbul'un en eski mevlevihanesidir. II. Sultan Beyazıd Devrinin beylerbeyi olan İskender Paşa'nın av çiftliği üzerine 1491 yılında inşa edilmiştir. Müze semahane, derviş hücreleri, şeyh dairesi ve hünkar mahfeli, bacılar kısmı, kütüphane, sebil, muvakkithane, mutfak, türbeler ve hazineden oluşur. Ayrıca belirli günlerde grup mutasavvıf tarafından Sema gösterisi de düzenlenir.

Galata Mevlevihanesi Müzesi Giriş Ücreti: 2023 Galata Mevlevihanesi Müzesi giriş ücreti 50 TL'dir. Müze Kart geçerlidir.

Galata Mevlevihanesi Müzesi Ziyaret Saatleri: Müze Salı - Pazar arası her gün 09.00 - 18.30 saatleri arasında açıktır. P.tesi kapalıdır. 

Sakıp Sabancı Müzesi

İstanbul’un en ünlü yapılarından Atlı Köşk’te faaliyet gösteren Sakıp Sabancı Müzesi, birbirinden güzel koleksiyonlara sahiptir. Örneğin, Osmanlı hat sanatının inceliklerini yansıtan eserleri inceleyebilirsiniz. Resim koleksiyonu kısmına geçtiğinizde ise Türk sanatçılara ve Osmanlı döneminde İstanbul’da çalışmış yabancı isimlere ait tablolara bakabilirsiniz. Ayrıca müze düzenli olarak çok etkinliğe de ev sahipliği yapmaktadır.

Sakıp Sabancı Müzesi Giriş Ücreti: 2023 günlük bilet fiyatları yetişkinler için 90 TL, indirimli 60 TL, öğrenciler için 45 TL'dir. 2023 yıllık bilet fiyatları ise tam 140 TL, öğrenci 70 TL şeklindedir. Müze Kart ile indirimden yararlanabilirsiniz.

Sakıp Sabancı Müzesi Ziyaret Saatleri: Salı-Pazar arası her gün 10.00-18.00'de açıktır. P.tesi kapalıdır.

İstanbul Modern Sanat Müzesi

Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi İstanbul Modern'dir. Eczacıbaşı ailesinin önderliğinde kurulan İstanbul Modern Sanat Müzesi, Türkiye'nin sanatsal birikimi ve İstanbul'un kültürel zenginliğine dair farklı bakış açıları sunar. Sanatsal ifade çeşitliliğini destekleme vizyonuyla pek çok koleksiyona da ev sahipliği yapar.

İstanbul Modern Sanat Müzesi Giriş Ücreti: 2023 ücretleri yurt içinden gelenler için 180 TL'dir. İndirimli (Öğrenci, Öğretmen, 65 Yaş Üstündekiler) 120 TL'dir. Gruplar (10 kişi ve üzeri) için de 120 TL'dir. Uluslararası ziyaretçiler için giriş ücretleri ise 2023 itibarıyla 350 TL, öğrenci ve 65 yaş üzeri için 230 TL, 10 kişi ve üzeri gruplar için 230 TL'dir.

İstanbul Modern Sanat Müzesi Ziyaret Saatleri: Müze Salı, Çarşamba, Perşembe, Cumartesi, Pazar 10.00 - 18.00 arası, Cuma günleri ise 10.00-20.00 arası açıktır. P.tesi kapalıdır.

Pera Müzesi

İstanbul Beyoğlu'nda bulunan Pera Müzesi, kapılarını 2005 Haziran ayı başlarında açmıştır. Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın girişimi olan müze, süreli sergileri, öğrenme programları, yayıncılık ürünleri, sözlü etkinlikleri, film gösterimleri ile dünya çapında önemli bir müzedir. Pera Müzesi ayrıca aralarında Tate Britain, Victoria ve Albert Müzesi, St. Petersburg Rus Devlet Müzesi, JP Morgan Chase Koleksiyonu, New York School of Visual Arts, Maeght Vakfı gibi dünyanın önde gelen müze, koleksiyon ve vakıflarıyla ortak projeler üretir.

Pera Müzesi Giriş Ücreti: 2023 itibarıyla giriş ücreti tam 100 TL, indirimli 50 TL, 10 kişi ve üzeri gruplara 80 TL'dir. Ayrıca müze Çarşamba günleri öğrenciler için ücretsizdir.

Pera Müzesi Ziyaret Saatleri: Salı - Cumartesi 10.00 - 19.00, Cuma 10.00 - 22.00, Pazar 12.00 - 18.00'de açıktır. Müze Pazartesi günü kapalıdır.

Rahmi M. Koç Müzesi

İstanbul müzeler listesi içerisinde ön sıralarda yer alan Rahmi M. Koç Müzesi, geniş ve zengin koleksiyonu ile benzersizdir. İletişim ve ulaşım temaları başta olmak üzere müzenin koleksiyonunda sayısız eser, eşya, materyal vardır. Antika statüsündeki otomobiller, ikonik hava ve deniz taşıtları bunlardan bazılarıdır. Beyoğlu Hasköy'de yer alan müze, tekne ile haliç turu, nostaljik tren turu, doğum günü kutlamaları, atlı karınca gibi etkinlikler de sunar.

İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi Giriş Ücreti: 2023 giriş ücretleri yetişkinler için 160 TL, öğrenciler için 80 TL'dir. (Okul ziyaretlerinde öğrenci bileti 50 TL olarak uygulanmaktadır.) Ayrıca tekne turlarında normal biletler 45 TL, öğrenci biletleri 30 TL'dir.

İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi Ziyaret Saatleri: Salı-Cuma: 09:30 - 17:00 saatleri arasında açıktır. Cumartesi-Pazar: 10:00 - 18:00'de açıktır. Pazartesi ise kapalıdır. Dini bayramların arife ve birinci günü ile her yıl 31 Aralık ve 1 Ocak günleri müze kapalıdır.

İstanbul'da Hangi Müzeler Ücretsiz?

  • Topkapı Türk Dünyası Kültür Mahallesi
  • Atatürk Müzesi
  • Kâzım Karabekir Müzesi
  • Türkiye İş Bankası Müzesi
  • Aşiyan Müzesi
  • Uçurtma Müzesi
  • Sait Faik Abasıyanık Müzesi
  • Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi
  • Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi
  • Haldun Taner Müze Evi
  • Doğançay Müzesi
  • İstanbul Demiryolu Müzesi
  • İstanbul PTT Müzesi
  • Osmanlı Bankası Müzesi
  • Galatasaray Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi
  • Hüseyin Rahmi Gürpınar Müze Evi

İstanbul seyahatinizi daha konforlu ve güvenli bir şekilde yapmak için İstanbul araç kiralama sayfamızı ziyaret edebilir, zengin araç filomuzu keşfedebilirsiniz!

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler