Günümüzde hemen her yaş grubundan insanın tükettiği ve oldukça sevdiği kahve dünyanın birçok yerinde festivaller ile taçlandırılıyor. 1 Ekim Dünya Kahve Günü kahve severler için oldukça önemli. Kahve tarihi, çeşitleri, yapım şekilleri açısından da zengin bir alana yayılıyor Filtreleme, öğütme, demleme süresine bağlı olarak farklı kahve türlerinin bulunması da her damak tadından insanın ideal kahvesini bulmasını sağlıyor. Filtrelenmiş kahve çeşitlerinin başında ise Espresso ve türevleri geliyor. Kahvenin günümüze kadarki serüveninin Etiyopya’ya kadar dayandığı ve ilk kez Güney Arabistan’da tüketildiği düşünülmektedir. Venedikli tüccarlar sayesinde 17. yüzyılda kahve Avrupa’ya taşınmış ve kısa sürede kıtaya yayılmıştır. Koloniciler sayesinde kahve dünyanın birçok noktasında kahve plantasyonları kurulmuştur ve kahve dünyaya yayıldıktan sonra oldukça yoğun bir şekilde tüketilmeye başlanmıştır. Brezilya, Vietnam, Kolombiya, Endonezya ve Etiyopya kahve üretiminin en fazla yapıldığı ülkelerdir. Kahve festivali de birçok ülkede düzenlendiği gibi, kahvenin yetiştirildiği egzotik ülkelerde de gerçekleştiriliyor. Festivallerde kahve üreticileri, tüketiciler, kahve üretimini sanata dönüştüren baristalar da bulunuyor.

Singapur Kahve Festivali

Singapur’da düzenlenen Singapur Kahve Festivali dünya çapında ünlüdür. Bunun en önemli sebebi alanda yapılan etkinliklerin oldukça fazla olmasıdır. 3 gün boyunca süren bu festivalde kitap stantları, grafiti gösterileri, sanat sergileri bulunuyor. Kahve festivali süresince en çok merak edilen farklı tatlarda ve aromalardaki kahveler oluyor. Tam anlamıyla kahve ve kitap severlerin uğradıkları etkinlikler arasında yer alıyor. Aynı zamanda festival alanında insanların kahvelerle ilişkilendirdikleri kelimeler, illüstratörlerle resme veya şiire çevriliyor ve kitap yayıncılarının açtığı stantlarla insanları kitap okumaya teşvik ediyor.

Amsterdam Kahve Festivali

Alanında ilgileri üstüne çeken Amsterdam Kahve Festivali yaratıcılığın, bireyselliğin ve uzmanlığın bir arada telaffuz edildiği bir etkinliktir. Mart ayında düzenlenen bu festivalde Avrupa’nın en ünlü baristaları, farklı kahve çeşitleri, sektörün önde gelen gurmeleri, müzik ve eğlence gibi birçok etkinlik gerçekleştiriliyor. 2018 yılında düzenlenen Amsterdam Kahve Festivali’nde “Kahve Karışımcıları” adlı bir yarışma düzenlendi ve bu yarışma dünya çapında ilgi çekti. Yarışma iki kişilik gruplar halinde barista ve karışımcılardan oluşmaktaydı ve kazanan gruba da ödül verildi. Bu yarışma sayesinde kahve kültürünün yaratıcılığın bir parçası olduğu kanıtlanmış oldu.

Helsinki Kahve Festivali

İskandinav ülkelerinin en büyük kahve festivali olma özelliğini taşıyan Helsinki Kahve Festivali, Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de düzenleniyor. Dünya çapında eğitimi ile ünlü olan Finlandiya kahve festivalinde de oldukça iddialıdır. Festivalde filtre kahveleri, alanda yer alan çayları deneyebilir, kahve demleme metotlarını izleyip öğrenebilirsiniz. Helsinki Kahve Festivali’nde ülkedeki baristalar da bir araya geliyor ve festival alanında düzenlenen Fin Barista yarışması için yarışıyorlar. Nisan ayında düzenlenen festivalin 2022 yılında da 22 Nisan – 24 Nisan tarihleri arasında yapılması planlanıyor. Eğer Finlandiya’yı ziyaret etmek istiyorsanız ülkenin kültürünü daha yakından keşfetmek için başkentte bulunan Helsinki Kahve Festivali’ne uğramayı unutmayın.

New York Kahve Festivali

Dünya’nın en önemli kahve festivallerinden olan New York Kahve Festivali’nde yapılacak şeyler oldukça fazla. Festival alanında neredeyse yok yok. Latte art çalışmaları, lezzetli sokak yemekleri ve kokteyllerin tadına bakabilirsiniz. Aynı zamanda canlı müziğin de bulunduğu alanda çeşitli eğlenceli aktiviteler de gerçekleştiriyor. Festival alanına gelen birbirinden ünlü ve yetenekli baristalarla tanışma fırsatı da yakalayabilirsiniz. Festivali özel kılan bir diğer etkinlik ise kısa film gösterimleridir. The Coffee Art Project adı altında birçok kısa film bulunuyor ve bu kısa filmler kahve kültürü için oldukça önem taşıyor. Yolunuz New York’a düşerse New York Kahve Festivali 7-9 Ekim tarihleri arasında kapılarını açıyor.

İstanbul Kahve Festivali

Her yıl Eylül ayında düzenlenen İstanbul Kahve Festivali kahve severleri bir araya topluyor. Farklı mekanlarda düzenlenen festivale şu ana kadar Küçük Çiftlik Park, Haydarpaşa Tren İstasyonu gibi yerler ev sahipliği yaptı. 3 gün süren bu festival birçok yerli ve yabancı kahve üreticilerini ağırlıyor. Festival alanında kafelerin stantları da bulunuyor ve stantlarda farklı lezzetler ziyaretçilere tattırılıyor. Eğlenceli aktiviteler ile renkli görüntüler sergileyen İstanbul Kahve Festivali’ni kaçırmayın!

Popüler Yazılar

BİZİ TAKİP EDİN

İçindekiler